Kultura     | 24.11.2021. 18:16 |

Studentima koji su najviše čitali dodijeljene novčane nagrade

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. studenoga (FENA) – U okviru Dana akademske knjige, koji je u srijedu obilježen u Sarajevu u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dodijeljeno je šest novčanih nagrada studentima koji su u tekućoj godini najviše koristili knjižnički fond i ostale usluge javnih sveučilišnih biblioteka u FBiH.

Na prijedlog Kantonalne i univerzitetske biblioteke Bihać nagradu je osvojio Almedin Ćatić iz Sanskog Mosta, a na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Zenici Amira Avdić iz Zenice. Antoni Pehar iz Čitluka osvojio je nagradu na prijedlog Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Mostaru, dok je Mahira Mešića iz Zavidovića predložila Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH iz Sarajeva.

Nadalje, na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Tuzli nagrađena je Mediha Biberović iz Tuzle, a Mostarac Haris Šunje nagradu je osvojio na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara.

- Današnji Dan akademske knjige bio je odličan povod da promoviramo šest studenata koji su u proteklom razdoblju vrijedno učili i istraživali koristeći knjižnični fond i elektronske baze podataka univerzitetskih knjižnica u Federaciji BiH. Ove studente su na poziv Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti kandidirale univerzitetske knjižnice, a za svoj rad nagrađeni su simboličnim novčanim nagradama - kazao je pomoćnik federalnog ministra za znanost i tehnologije Jasmin Branković.

Obilježavanje Dana akademske knjige završeno je održavanjem okruglog stola "Produkcija akademske knjige u BiH u 2021. godini", uz sudjelovanje predstavnika sveučilišnih knjižnica, znanstvenih ustanova i društava te predstavnika profesionalnih izdavača i suorganizatora.

- Svrha ovog skupa je sagledavanje stanja i razmjena informacija u oblasti akademskog izdavaštva te utvrđivanje zaključaka, smjernica i preporuka za poboljšanje stanja u ovoj oblasti - istaknuo je Branković.

Naveo je kako je Ministarstvo uputilo poziv svim visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, znanstvenim društvima i profesionalnim izdavačima da dostave kvantitativne podatke o produkciji akademske knjige u ovoj godini, a kojem se odazvala većina izdavača.

Na ovaj način, kaže Branković, utvrđeno je da su profesionalni i drugi izdavači sa sjedištem na području Federacije BiH, koji su odgovorili na poziv Ministarstva, izdali ukupno 450 znanstvenih monografija, 102 visokoškolska udžbenika, 153 periodična izdanja (časopisi i zbornici radova) te 69 drugih izdanja akademskog ili znanstvenog karaktera.

Napomenuo je kako prikupljeni podaci ne predstavljaju cjelovitu sliku, ali pružaju uvid u trenutno stanje u oblasti akademskog izdavaštva.

Pomoćnik federalnog ministra za znanost i tehnologije podsjetio je i kako je 2008. godine Ministarstvo obnovilo program izdavačke djelatnosti u oblasti znanosti, koji se realizira putem edicije "Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti".

Do sada je u okviru programa publicirano 18 monografija i 8 zbornika radova te 13 suizdavačkih projekata. U tijeku je realizacija jednog prevoditeljsko-izdavačkog projekta, čiji će rezultati biti publicirani iduće godine, priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo: Savjetovanje o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana