Kultura     | 29.11.2021. 10:05 |

Kolekcija 'Patchwork' Ljiljane Šaković-Mujan u galeriji ULUPUBiH

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Izložba jesenje/zimske kolekcije Ljiljane Šaković-Mujan pod nazivom "Patchwork" bit će otvorena 30. novembra u Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH).

Postavka je sastavni dio projekta tog udruženja "Umjetnost u izlogu 2021", a bit će otvorena do 7. decembra.

Tehnika patchwork podrazumjeva rad s tkaninama napravljenim od komadića, krpica različitih tkanina, boja i oblika, pretvara se u šarenilo odjevnih predmeta. Patchwork se može napraviti od recikliranih tkanina, reslova, koje se mogu iskoristiti samo za ovakav način rada. To mogu biti mali komadi materijala ili materijali sa greškom u štampi, bojenju ili su na nekim mjestima i oštećeni.

Korištenjem patchwork tehnike dobijaju se razigrani motivi, ultimativno šarenilo i snažni tonovi koji izazivaju emocije posmatrača, a uobičajni odjevni predmet definitivno razbijaju.

Patchwork stil života. Kaže se da patchwork odabiru pojedinci rasterećeni od pravila i želje da se prilagode okolini. Ovaj stil svojim koloritom, izražajem i originalnošću simbolizira slobodu uma i pruža potpunu slobodu umjetničkog izražaja. Miješanje stilova, kombiniranje spojivih ili različitih tekstura, debljina tkanina pružaju mnogobrojne mogućnosti za stvaranje jedinstvenih uzoraka od kojih nastaje unikatan model.

Varijante za patchwork tehniku moraju biti pažljivo odabrane: od oblika, vrsta tkanine, strukture materijala, boje ili dezena. Od komadića različitih materijala stvara se novi, unikatni komad od kojeg će se napraviti jedinstvena i originalna kreacija. S obzirom na njegove osobine i šarenilo, patchwork umjetniku daje mnoštvo ideja u stvaranju maštovith kreacija i oblikovanja modela. Patchwork je umjetnost koja je raširena u cijelom svijetu i privlači sve veći broj umjetnika i dizajnera koji stvaraju nove tehnike tekstilnog mozaika.

Ljiljana Šaković-Mujan rođena je i živi u Sarajevu. Diplomirala je produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2000. Modnim dizajnom bavi se više od 20 godina. Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH) od 2003. godine i učestvovala je kao autor na svim kolektivnim izložbama ULUPUBIH-a u Sarajevu u periodu 2003-2021. godine. Među brojnim kolekcijama i izložbama, izdvaja se odlazak u Pariz 2004. godine, gdje boravi i radi u studiju francuske kreatorice i umjetnice Agnes b., gdje kreira i dizajnira unikatnu modnu liniju "Ljilja for Agnes B." (Pariz, kolekcija za 2004 - 2009).

Osim u zemlji, učestvovala je na izložbama u Osaki u Japanu, Londonu, Grazu, Zagrebu…Radila je kostimografiju za pozorišne predstave, film, TV serije i reklamne spotove.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dizajnerica Ljiljana Šaković-Mujan izložbom predstavila kreativno oblikovanje tekstila

U Galeriji ULUPUBIH ove sedmice druženje s Ninom Knežević

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo