Stranačke aktivnosti     | 26.11.2021. 10:41 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Naša stranka čestitala je Dan državnosti državljanima Bosne i Hercegovine u inostranstvu naglašavajući da je njihova uloga u rješenju krize u domovini možda i od krucijalnog značaja. Radi se o lobističkom potencijalu koji našu ljudi u inostranstvu imaju. Iz Naše stranke uputili su im konkretnu molbu da svojim političkim predstavnicima u zemljama u kojima sada žive pošalju pismo kojim bi ih uputili u prilike u Bosni i Hercegovini te animirali za političke i diplomatske aktivnosti u cilju slabljenja separatističkih tendencija. Pismo koje će naši građani slati političarima u inostranstvu prenosimo u cijelosti:

“Ista politika koja je u Bosni i Hercegovini pokrenula rat 90-ih, sad ga pokušava privesti kraju ukidanjem bilo kakvih državnih nadležnosti nad Republikom Srpskom a potom istu tu Republiku Srpsku i teritorijalno izvesti iz Bosne i Hercegovine. Glavni proponent te politike je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda Srba. On tvrdi da želi miran razlaz, ali mirnog razlaza ne može biti. Uslov za mir bio je opstanak Bosne i Hercegovine u njenim granicama. Analogno tome, potenciranje njihovih promjena rušenje je njegovog temelja. Naravno, Bosna i Hercegovina će opstati, ali cijena njenog opstanka ne smije biti niti rat niti bilo kakvi militantni incidenti sve dok se to može izbjeći, a vjerujemo da može.

Za to nam je potrebna što šira, kako domaća tako i međunarodna podrška. Prije svega, potrebno je upoznati ljude s uzrocima krize. Prvi je, kako je već pomenuto, kontinuitet politike Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića koja je dovela do najstravičnijih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, uključujući i genocid. Drugi razlog je zabrana negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca. Milorad Dodik želi neometano nastaviti s negiranjem genocida kako bi skinuo anatemu s onih koji su ga počinili i neometano nastavio s provođenjem politike koja je genocid inspirirala. I treći razlog je destabilizacija i udaljavanje od EU kako bi sebe i najbliže saradnike zaštitio od zatvorskih kazni zbog korupcije, nepotizma i drugih društvenih anomalija kojima su zarobljeni i društvo i država.https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

Onemogućiti ga da radi na daljnjoj destabilizaciji BiH i pogoršavanju sigurnosnog ambijenta prioritet je kako domaćih političkih snaga, tako i međunarodnih. Ovo nije samo bosanskohercegovački problem jer ima potencijal da se proširi na cijelu regiju. Također, vrlo je važno imati na umu da Dodika podržavaju one snage u međunarodnoj zajednici koje rade na rušenju Evropske unije, ali i generalno na rušenju uticaja liberalnih svjetskih demokratija. U BiH se, kao i devedesetih, ne brani samo naša zemlja već i sistem vrijednosti na kojima počivaju zapadne demokratije.”

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo