Bosna i Hercegovina     | 26.11.2021. 12:32 |

Mostar Kultur Punkt: Novi konceptualni program za unapređenje urbane kulture

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. studenoga (FENA) - Udruga Rezon, službena platforma Street Arts Festivala Mostar, organizira novi konceptualni program Mostar Kultur Punkt koji će se održavati od 1. do 7. prosinca 2021. godine.

Mostar Kultur Punkt ujediniti će različite sadržaje na više lokacija u gradu koje će biti punktovi kreativnosti, progresa i edukacije, gdje će se također okupiti pojedinci koji su svojim djelovanjem dali veliki doprinos kulturnoj sceni.

Program se realizira uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta BiH, u okviru projekta IchBiH.ba, koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH, najavili su organizatori.

U Zagrebačkoj ulici tijekom realiziranja programa bit će lociran Mural Punkt koji je dobro poznat koncept građanima Mostara. Lokalne autorice Karla Ćosić i Iris Ivković i ulični umjetnik iz Sarajeva Benjamin Čengić radit će na tematskoj intervenciji.

Ta mostarska ulica dobit će svoj prvi mural većih dimenzija koji će impresivnim koloritom i motivom dati potpuno novu vizualnu dinamiku prostoru.

U periodu od 1. do 4. prosinca KulturStadt Punkt bit će u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar, gdje će mladi imati priliku na edukativnoj radionici učiti o suvremenoj i javnoj umjetnosti kroz teorijski i praktični dio.

Lokalni eksperti na ovom polju umjetnosti predavanja približit će srednjoškolcima njemačku umjetnost urbanog slikarstva. Nakon teorijskog dijela sudionici radionice imat će priliku da izlaskom u javni prostor izraze svoje likovne sposobnosti te Mostar pretvore u svoje platno.

U subotu, 4. prosinca, Musik Punkt će rasplesati Klub 27 u MC Pavarotti. Gostovat će DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke uz lokalnu podršku Ploggena koji će nas provesti kroz muzičko historijsko putovanje elektronike prije i nakon pada Berlinskog zida.

U nedjelju, 5. prosinca, OKC Abrašević postat će graffiti punkt i slušat ćemo "Priče sa zidova". Događaj će biti upriličen u vidu razgovora s jednim od pionira bh. graffiti i hip hop scene. Riječ je o Frenkiju, poznatom na graffiti sceni kao LACK. Do sada je objavio svoje dvije knjige koje je podržao Goethe-Institut BiH u kojima se osvrće na nastanak prvih grafita na tlu BiH i utjecaj njemačke scene na stvaranje njegovog osobnog rukopisa.

Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati s graffiti kulturom, njenim temeljima na našim prostorima i izazovima s kojima se suočava i koje nadilazi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Sramotni grafiti i danas po Splitu

Telemach fondaciji uručeno priznanje za doprinos razvoju urbane kulture

Zamjenik gradonačelnika Helsinkija uhvaćen kako ispisuje grafite

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo