Bosna i Hercegovina     | 26.11.2021. 14:53 |

Prodanović: S ozbiljnošću pristupiti pitanjima slobode medija i zaštite novinara

FENA Saopćenje

SKOPLJE, 26. novembra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović učestvovao je danas u Skoplju na Regionalnoj konferenciji o unapređenju dijaloga između parlamenata i novinara na zapadnom Balkanu.

Na Konferenciji, koju su organizirali Sobranje Republike Sjeverne Makedonije i Udruženje novinara Makedonije u okviru regionalnog projekta "Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata na zapadnom Balkanu u cilju jačanja civilnog društva", po prvi put otvoren je dijalog između parlamentaraca i predstavnika udruženja novinara iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije s ciljem jačanja slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava i jačanja uloge organizacija civilnog društva u procesu kreiranja politika i zakona.

Prodanović je podržao uspostavljanje regionalnog dijaloga o svim temama koje su važne za evropsku perspektivu i budućnost regiona, naglasivši da su dijalog i bliska regionalna saradnja najbolji način rješavanja svih otvorenih pitanja i najbolja moguća priprema za članstvo svih zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Ocijenio je da konferencija ovog formata u budućnosti može postati dobra regionalna platforma za saradnju, razmjenu informacija i iskustava, kao i dobrih praksi u odnosima parlamenata s novinarima i novinarskim udruženjima.

Naglašavajući kako je situacija u BiH, u pogledu pitanja slobode medija, te zaštite novinara, nešto bolja u odnosu na druge zemlje regiona, o čemu, kako je rekao, govore izvještaji relevantnih međunarodnih organizacija koje se bave ovim pitanjima, Prodanović je upozorio da institucije BiH nisu oslobođene obaveze da s mnogo većom ozbiljnošću pristupe pitanjima slobode medija i zaštite novinara, budući da je riječ o obavezi koja se navodi među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Učesnici Konferencije potpisali su i Deklaraciju o unapređenju dijaloga između parlamenata i udruženja novinara na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Uspostavljena direktna aviolinija između Skoplja i Sarajeva, letovi tri puta sedmično

Na birališta u opštini Bratunac izašlo 47,69 posto birača, Prodanoviću 2.000 glasova više od protivkandidata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!