Bosna i Hercegovina     | 26.11.2021. 14:53 |

Članovi PU Klek noćnim pohodom obilježili Dan državnosti BiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. novembra (FENA) – Noćnim pohodom na Klek, najvisočiji planinski vrh na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde, članovi istoimenog planinarskog udruženja obilježili su Dan državnosti BiH.

Pohodom i postavljanjem državne zastave na  1.743 metra nadmorske visine, članovi udruženja ističu da su na taj način simbolično željeli dati doprinos obilježavanju jednog od najznačijajnijih praznika u historiji BiH.

- Olučili smo se da ovaj pohod održimo u noćnim satima, u težim uslovima. U pohodu je učestovalo desetak najaktivnijih članova i uspjeli smo se popeti na naš najvisočiji i nama najdraži vrh uz ovaj svečani dan. Vremenski uslovi su otežavali uspon, ali sve je proteklo u najboljem redu – kazao je predsjednik PU “Klek” Samir Hodžić.

Višesatni uspon protekao je uz nepovoljne vremenske uslove praćene maglom i jakim vjetrom, što je  zahtjevalo  više napora, uz savladanu visinsku razliku od oko 650 m.

- Ovo je za mene bio prvi noćni pohod općenito iI uslovi su bili teški, teren klizav. U jednom smjeru dužina staze je iznosila oko 5 km i pješačili smo toliko sati. Moja poruka ostalim ljubiteljima prirode je da se ne usuđuju sami na ovakve pohode, bez nekih iskusnih vodiča, s obzirom da u posljednje vrijeme sve češće čujemo da se ljudi izgube. Klek treba posjetiti  u idealnim vremenskim uslovima jer to je mjesto sa kojeg se pruža pogled na mnogo predivnih predjela i fotografije sigurno ne mogu dočarati ono što oko vidi – kaže član udruženja Džanan Obuća.

Nedavno formirano Planinarsko udruženje “Klek” sa prvobitnih desetak članova, danas okuplja vise od 60 ljubitelja prirode i planinarenja, a u narednom periodu planiraju čišćenje i uređenje planinarskih staza u blizini grada kako bi i mlađima omogućili da koriste te staze i otkriju draži planinarenja.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'