Ekonomija     | 26.11.2021. 16:21 |

Kasumović podržao zeničke rudare

FENA Saopćenje

ZENICA, 26. novembra (FENA) - Na poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u Gradskoj upravi održan je sastanak s predstavnicima Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica.

Delegaciju Sindikata RMU Zenica predvodili su predsjednik Elvedin Avdić i zamjenik predsjednika Muris Mujezinović.

Povod sastanka su aktuelna dešavanja u vezi sa zahtjevima Sindikata radnika rudnika FBiH u pogledu novog pravilnika o radu kojim se, između ostalog, predviđa smanjenje plata rudarima. 

Predstavnici Sindikata RMU Zenica su informisali gradonačelnika Kasumovića o njihovim zahtjevima prema Vladi Federacije BiH i Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH te o aktivnostima poduzetim u cilju rješavanja ovog pitanja.

U obraćanju predstavnicima Sindikata RMU Zenica gradonačelnik Kasumović je izrazio podršku njihovim zahtjevima.

- Pozvao sam vas kao vaš gradonačelnik. Znam vašu borbu i želim da vam poručim da imate moju i podršku Gradske uprave Zenica. Žao mi je što ste dovedeni u situaciju da svoja prava ostvarujete na ulicama, ali nažalost to je posljedica nefunkcionalnosti sistema. Nepravdu koju godinama trpite, niste zaslužili - kazao je Kasumović.

Dodao je da Gradska uprava Zenica nema nadležnosti u ovoj oblasti i naglasio da će bez obzira na tu činjenicu učiniti ono što može da podrži svoje sugrađane rudare.

- Mi nismo došli ovdje Fuadu Kasumoviću. Došli smo našem gradonačelniku. Želimo da se to zna, kako se ne bi dogodile drugačije interpretacije ovog sastanka. Vaša podrška i povjerenje nam puno znači da istrajemo u našim zahtjevima. Podrška nam je posebno važna u onom dijelu koji se odnosi na sile kojima smo se mi suprotstavili - kazao je Muris Mujezinović, zamjenik predsjednika Sindikata RMU Zenica.      

Kasumović se osvrnuo i na prijedlog Gradske uprave Zenica vezan za kupovinu hotela „Rudar“ u Zenici.

- Grad Zenica je spreman kupiti hotel Rudar u Zenici. Sredstva dobijena po osnovu prodaje tog objekta bi bila iskorištena za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje rudarima - istakao je Kasumović.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić je zahvalio gradonačelniku Kasumoviću na pozivu.

- Nama je u ovom momentu najpotrebnija podrška kako bi bili ispoštovani naši zahtjevi. Nećemo posustati u tome. Za večeras smo također najavili skup u 18.00 sati ispred direkcije RMU Zenica. Ovom prilikom pozivamo i naše građane da dođu u što većem broju i podrže rudare. Što se tiče prodaje hotela Rudar u Zenici, kad bi se pitali sindikalci i rudari, pa i naša Uprava oni bi danas, sutra dali saglasnost za tu prodaju, ali se tu radi o većoj politici - kazao je Avdić, saopćeno je iz pres-službe Grada Zenica.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Potpisan ugovor za izgradnju Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica

Zenica dobija moderni Centar za srce, u ponedjeljak potpisivanje ugovora o izgradnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo