Svijet     | 28.11.2021. 10:04 |

Bidenov samit na koji nisu pozvani osudili Peking i Moskva

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 28. novembra (FENA) - Kineski i ruski ambasador u Washingtonu zajednički su osudili odluku Sjedinjenih Američkih Država o isključenju njihovih zemalja iz virtualnog samita za demokratiju što će ga američki predsjednik Joe Biden organizirati u decembru, prenose agencije pozivajući se na AFP.

Sjedinjene Američke Države sebi dopuštaju da definiraju „koja je to zemlja ‘demokratska’, a koja ne ispunjava uvjete za dobivanje toga statusa“, što smatramo dijelom „hladnoratovskog mentaliteta“, poručili su u konzervativnom časopisu National Interest ruski i kineski ambasador, Anatolij Antonov i Qin Gang.

„Ovo će ponovo potaći ideološke sukobe i globalna neslaganja te će utrti put novim podjelama”, upozorile su diplomate, ponovivši kritike što su ih u utorak iznijeli službeni Peking i Moskva, čim je objavljen popis oko 110 zemalja i teritorija koji su pozvani na samit.


Odbacivši zamisao o jedinstvenom modelu demokratije, kineski i ruski diplomata bili su puni hvale govoreći o režimima u svojim državama koje se, kako su naveli, temelje na kineskoj “stvarnosti”, odnosno na ruskim “tradicijama”.

„Ne treba biti zabrinut kada je riječ o demokratiji u Rusiji i Kini. Nekim bi stranim Vladama bilo bolje da pripaze što im se događa kod kuće. Možemo li uopće govoriti o slobodi u državi u kojoj se demonstranti rastjeruju gumenim mecima i suzavcem?”, pitaju ambasadori.

Obojica pozivaju Zapad da se ne “miješa u unutrašnje stvari” drugih zemalja “pod izlikom promocije demokratskih vrijednosti” i zagovaraju “istinski multilateralizam” u okviru UN-a, prenosi Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo