Kultura     | 29.11.2021. 10:41 |

Festival Teatra kabare Tuzla otvara predstava 'Gospođica Julija'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Ovogodišnji međunarodni pozorišni festival Teatra kabare Tuzla - TKT Fest pod sloganom "KO VIDi 19i?" večeras počinje predstavom ‘’Gospođica Julija’’ u režiji Aide Bukvić. 

Festival će otvoriti švedska ambasadorica u BiH Johanna Strömquist, a cjelodnevni program odvija se u partnerstvu s Amabasadom Švedske u BiH.

U teatru će biti održana promocija drame “Gospođica Julija” s početkom u 17 sati gdje su promotori Srđan Vukadinović, Marica Petrović, Damir Altumbabić i Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Muzički intermeco u okviru promocije realizirat će se u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Čestmir Mirko Dušek, gdje će se publici predstaviti mladi talentirani učenici u klasi profesora Elvisa Sivčevića.

Drama ‘’Gospođica Julija’’ je napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine. Poznata je kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću. Radnja komada se događa na imanju švedskog grofa na Ivan dan 1874. godine. Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja.

Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Hrvatskog Narodnog kazališta u Osijeku. Uloge tumače Matea Marušić, Vladimir Tintor i Petra Bernarda Blašković, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo