Svijet     | 29.11.2021. 11:18 |

Tajvan ima kontramjere za upade kineskih aviona

FENA Internet

TAJPEH, 29. novembra (FENA) – Kineska vojska pokušava da "iscrpljuje" tajvanske oružane snage vojnim vježbama u blizini otoka, ali je Tajvan u stanju da odgovori, izjavio je tajvanski ministar odbrane u ponedjeljak, nakon ponovnog jačanja aktivnosti kineskog zrakoplovstva.

Tajvan je u nedjelju ponovo stavio u stanje pripravnosti svojih 28 borbenih aviona nako što je 27 aviona kineskog zrakoplovstva ušlo u njegovu zonu protuzračne odbrane (ADIZ).

- Njihova namjera je da nas polako iscrpljuju, da nam stave do znanja da imaju tu moć – izjavio je ministar odbrane Chiu Kuo-cheng novinarima na marginama parlamentarnog brifinga za poslanike, odgovarajući na pitanje o posljednjem upadu kineskih aviona u ADIZ.

- Naše nacionalne snage pokazale su da mi, iako druga strana pokazuje moć, imamo kontramjere – kazao je.

Tajvan se žali u posljednjih godinu dana ili duže na učestale letove aviona kineskog zrakoplovstva iznad demokratskog otoka i njegove ADIZ – koja nije zračni prostor te terirorije, ali je šira regija koju Tajvan nadzire i kojom patrolira kako bi odgovorio na svaku prijetnju.

Tajvan, koji Kina smatra dijelom svoje teritorije i ne odbacuje njegovo osvajanje silom, naziva misije kineskih aviona “sivom zonom” vojnih aktivnosti, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije