Svijet     | 29.11.2021. 12:30 |

WHO - Omikron varijanta koronavirusa vrlo visok rizik 'na globalnom nivou'

FENA Internet

ŽENEVA, 29. novembra (FENA) - Novi soj koronavirusa omikron predstavlja "vrlo visok rizik" na globalnom nivou, upozorila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija ali je istovremeno naglasila da postoje brojne nepoznanice oko njegove opasnosti i prenosivosti.

Agencija UN-a za javno zdravstvo zatražila je od svojih članica, 194 država, da ubrzaju vakcinaciju prioritetnih grupa i da, u očekivanju povećanog broja  zaraženih, “osigura uvođenje planova za ublažavanje zaraze i očuvanja temeljnih zdravstvenih službi".

- Omikron ima broj mutacija bez presedana, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovih potencijalnih posljedica po kretanje pandemije. Procijenjeno je da je globalni rizik po zdravlje povezan s novom varijantom virusa veoma visok - upozoravaju iz WHO.

- Povećanje broja zaraženih, bez obzira na težinu njihovog oboljenja, može dovesti do pretjerane potražnje za sistemima zdravstvene zaštitie i do povećanog morbiditeta i mortaliteta. Posljedice po ranjive kategorije stanovništva bit će značajne, zaključilu si WHO-a, prenosi Reuters

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Blinken: Borba protiv dezinformacija je 'vitalni' američki nacionalni sigurnosni interes

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana