Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 14:30 |

Kanton Sarajevo - Obilježena godišnjica masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministricom pravde i uprave Darjom Softić Kadenić,  položila je cvijeće i odala počast žrtvama masakra koji se dogodio prije 28 godina u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47. 

- Na tom mjestu prije 28 godina eksplodirao je minobacački projektil kalibra 120 mm od čijeg dejstva je smrtno stradalo sedam, a teže i lakše ranjeno četvero sugrađana. Granata je ispaljena sa agresorskih položaja, na području Hladivoda. Tom prilikom ubijeni su Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić - navodi Služba za protokol i press KS.

Ministrica Softić Kadenić naglasila je da je važno sjećati se ubijenih i ranjenih građana Sarajeva, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti već posebno zbog budućnosti. Prema njenim riječima, potrebno je stalno govoriti o tome da se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje, niti bilo gdje na svijetu. 

- Svirepa ubistva i masakri građana širom Sarajeva i Bosne i Hercegovine nisu bili slučajni i to treba jasno reći. Ovo je prilika da se podsjetimo na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su građani bili izloženi patnjama, bili gladni, žedni, promrzli. Stalnim granatiranjima i snajperima ubijeno je više od 12 hiljada građana Sarajeva, od toga 1.601 dijete. Ni u kakvim konotacijama ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost - kazala je ministrica Softić Kadenić. 

Podsjetila je i da je, za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor.

Dodala je i da je Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud osudio na 33 godine te da je na kaznu doživotnog zatvora osuđen i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je između ostalog optužen i za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja - navodi se u saopćenju za javnost. 

- Ipak, premalo je osuditi nekoliko ljudi samo za patnju svih građana Sarajeva tokom četiri godine opsade, a kamo li za više od 12 hiljada ubijenih građana i djece, više od 60.000 ranjenih. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - zaključila je ministrica Softić Kadenić, navodi Služba za protokol i press KS.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodica ubijenih, predstavnici Općine Centar, te Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo