Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 15:02 |

Podžić: OSBiH uprkos izazovima 16. rođendan dočekuju s dobrim rezultatima(VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić na tradicionalnoj pres konferenciji organiziranoj u povodu obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH i 16-godišnjice formiranja, izjavio je da su u ovoj godini usvojeni partnerski ciljevi u saradnji sa NATO-om.

Pored toga, u ovoj godini je bez ijednog incidenta okončano sedmogodišnje učešće u NATO-ovoj mirovnoj misiji  "Odlučna podrška " u Afganistanu, OSBiH uspješno su izvele dosad najveću zajedničku vježbu sa Oružanim snagama SAD-a "Brzi odgovor 21", također zaokružen je projekat uspostavljanja ambulanti u OSBiH, te finaliziran prijedlog izmjena Zakona o službi u OSBiH, čijim usvajanjem će se znatno popraviti status pripadanika OSBiH. 

- Zahvaljujući partnerima i prijateljima godinu možemo završiti s dobrim vijestima, jer je Vijeće evropskog fonda za mir jednoglasno odobrilo donaciju od 10 miliona eura za nabavku opreme, motornih vozila, za deminiranje i medicinsku podršku u deminerskom bataljonu - kazao je Podžić.

Navodi da u ovoj godini, uprkos brojnim izazovima i ograničenim  finansijskim sredstvima, OSBiH dočekuju 16. rođendan sa dobrim rezultatima koji su prepoznati više od partnera nego u zemlji, odnosno od domaćih vlasti. 

Odobrena stradstva za finasiranje OSBiH u ovoj godini iznosila su 285,5 milona KM i ona nisu dovoljna ni za minimalne potrbe odbrambenog sistema, ali i pored finasijskih problema Podžić je naveo da OSBiH  upijevaju dostići potreban nivo operativnih sposobnosti. 

- Prema predloženom programu, reformi za 2021. godinu MOBiH direktno je zaduženo za 69 zadataka, a u 16 zadataka sarađujemo sa drugim institucijama BiH. U augustu ove godine iz glavnog sjedišta NATO-a iz Brisela upućen je odgovor koji se odnosi na procjenu programa reformi BiH za 2021. godinu. Iz njegovog izvještaja se mogu vidjeti pozitivne impresije te podrška BiH i ohrabrenje da nastavimo svoj program reformi. Od ukupno pet strateških poglavlja u Programu reformi dva u popunosti pripadaju MOBIH i OSBiH, to su odbrana, vojna pitanja i pitanja resursa, a mi ih kontinuiramo realizujemo bez obzira na trenutnu situaciju u zemlji - kazao je Podžić.

Po pitanju aktivnosti u okviru NATO procesa i planiranja i revizije u junu sa predstavnicima 30 država članica NATO saveza usaglašen je novi set partnerskih ciljeva za BiH, s tim u vezi ostvareni su novi partnerski ciljevi, unaprijeđenje infrastrukture i dostizanje NATO standarda, za čiju je  implementaciju odgovorno MOBiH  i zaduženo za upravljanje krizama. 

Podžić je naveo da oficiri,  podoficiri i vojnici OSBiH već 21 godinu učestvuju u oprecijama podrške miru dajući doprinos na uspostavi mira širom svijeta. Do sada je ukupno 2.000 pripadnika OSBiH učestvovalo u operacijama podrške miru u Etiopiji, Eritreji, Kongu, Maliju, Iraku, Afganistanu i Centralnoafričkoj Republici. U NATO misiji "Odlučna podrška" pripadnici OSBiH učestvoali su od 2014. godine pa sve do juna ove godine sa ukupno  800 pripadnika. 

- Sve postavljene zadatke pripadnici OSBiH su izvršavali profesionalno i na vrijeme, bez incidenata i ravnopravno su učestvovali sa NATO članicama i partnerima. Sada učestvujemo u tri međunarodne misije, dvije UN misije u DR Kongo i Republici Mali, u evropskoj misiji u Centralnoafričkoj Republici, a u pregovorima smo za angažovanje u još nekim mirovnim operacijama - kazao je Podžić.

U ovoj godini u OSBiH primljeno je više od 300 vojnika, a u toku je obuka za novog 231 kandidata, koji će biti primljeni 31. decembra 2021. godine. Proizvedena su 73 nova podoficira i sa njima su potpisani ugovori, a primljeno je i 19 novih oficira.  U inostranstvu se trenutno  školuje 197 kadeta, u 10 partnerskih zemalja, SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji, Srbiji, Grčkoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Italiji. 

 - Na operativno strtegijskom i komandno štabnom nivou školuje se 35 pripadnika, kroz program saradnje sa partnerskim državama  i realiziju se i ostali oblici usavršavanja. Tu obuke  je u ovoj godini prošlo 640 ljudi - naveo je ministar odbrane.   

Zanimanja žena za pristupanje OSBiH je u kontinuranom porastu. U skadu s tim MOBiH poduzima korake da omogući uključivanje žena u sistem odbrane. Procenat žena u odnosu na ukupan broj profesionalnih osoba danas je 8,2 posto, a u MOBiH to je 44,7 posto.

I ove godine pripadanici OSBiH pokazali su spremnost i bili na raspolaganju civilnim institucijama i građanima u nevolji u svim krajevima u BiH. 

Pogledajte https://fena.ba/video/6814/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1w4YsYt-N_lneF9SarutIXGDz5s28g2ZT?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Eichhorst: Nastavljamo raditi i podržavati BiH na njenom evropskom putu

Obilježavanje 29. obljetnice 4. gardijske brigade HVO-a 'Sinovi Posavine'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta