Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 14:44 |

Predstavnici sindikata obrazovanja USK nezadovoljni stanjem u ovoj oblasti

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 29. novembra (FENA) - Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) još jednom su izrazili nezadovoljstvo trenutnim položajem, te predstavnicima kantonalne vlasti uputili zahtjeve za hitno poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

Prosvjetni radnici traže povećanje plate u skladu s Kolektivnim ugovorom, prolongiranje vođenja e-dnevnika, izmjenu pedagoških standarda, zatim izmjene Pravilnika o tehnološkom višku, kao i stavljanje van snage Pravilnika za prijem u radni odnos.

- Tražimo poštivanje Kolektivnog ugovora, kojeg je potpisao tadašnji ministar. Konkretno, nedopustivo je povećanje plate svim budžetskim korisnicima, osim zaposlenima u obrazovanju, tako da naš zahtjev o povećanju plate za 20 posto smatramo legitimnim. To je naravno uslovljeno i značajnim poskupljenjem svih osnovnih životnih namirnica. Žao nam je što naša vlada nema novca za osnovne stvari, ali ima za uvođenje e-dnevnika i to bez adekvatne adukacije i aparature  - izjavila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadić.

Apostrofirani su višestruki pokušaji za uspostavljanje socijalnog dijaloga s ministrom Hopovcem i predstavnicima Kantonalnog ministarstva obrazovanja, na koje prema riječima članova sindikata nikada nije ni odgovoreno.

- Posebno nas boli to nepostojanje socijalnog dijaloga, odnosno apsolutno ignoriranje svih naših dopisa, poziva i zahtjeva. Prosječna plata prosvjetnog radnika sa visokom stručnom spremom u USK je 1. 057 KM i među najmanjim je u Federaciji. Uskoro bi mogla biti i u rangu minimalne plate, a onda je suvišno i govoriti o pravilnicima o napredovanju, eventualnoj izradi novog Tarifnika za prijevoz radnika na posao i sa posla zbog poskupljenja goriva i ostalim stvarima - riječi su predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samira Fajića.

Naglašeno je kako će u slučaju neispunjavanja njihovih zahtjeva do početka drugog polugodišta u ovoj školskoj godini, prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu vjerovatno razmisliti o proceduri za pokretanje generalnog štrajka.

Prosvjetari iz ovog kantona ovom su prilikom podržali i svoje kolege iz Kantona Sarajevo, koji će također ovih dana određenim aktivnostima izraziti nezadovoljstvo vlastitim položajem.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo