Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 15:27 |

Krug 99 - Slabiji uvijek na gubitku kad se čine ustupci bez moralnih načela

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 u saopćenju za javnost smatra da ne treba još diplomatskih izjava internacionalnih posrednika da bi se jasnije ocrtala politika apizmenta (davanje ustupaka radi smirivanja tenzija) prema BiH i njenom cementiranju u historijskom predvorju modernog svijeta.

- Ta Čembrlenovska politika svojevremenog smirivanja nacizma i fašizma odnosno politika pristajanja na separatističke i hegemonijske zahtjeve, u nadi da će održati mir, doživjela je u prošlosti historijski poraz. Nažalost, istovjetna politika primjenjuje se već 30 godina prema Bosni i Hercegovini, posebno u današnjem političkom kontekstu. Puzajuća strategija urušavanja bosanskohercegovačke države i razaranja njenog društva neće biti zaustavljena nikakvim ustupcima, čak ni finansijske prirode - navodi se. 

Providna je, kako kažu, formula internacionalnih posrednika o pragmatičnom, bilo kakvom kompromisu etno nacionalističkih struktura, mimo i izvan vrijednosti liberalne demokracije.

- Aktuelna politika tog apizmenta čin je kratkoročnog smirivanja ali ne i suprotstavljanju dalekosežnijih ciljeva u destrukciji države. Ona je najobičnija prevara, koju odgovorni državotvorni subjekti ne smiju ni pod kojim okolnostima prihvatiti. Slabiji su uvijek na gubitku kad se čine ustupci i kompromisi bez moralnih i civilizacijskih načela.

Nametanje propale mantre o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, koja je silom ratnih zločina nametnuta u rušenju i delegimitiziranju ustavnog sistema Republike BiH, formula je i za očuvanje sadašnjeg diskriminatornog i nedemokratskog sistema. Podsjećamo da je takva mantra direktan proizvod genocida i UZP-ova, mimo načela i vrijednosti internacionalnog prava, koja sad može učiniti isključivanje BiH izvan zajednice modernih demokratskih država svijeta. Ona je prije svega mantra, izraz i trajni instrument hrvatskog i srbijanskog ekspanzionizma. Tvrdnje kako u BiH nije problem etno nacionalistički model već korupcija, otvoreno je stajalište onih koje ne možemo tumačiti prijateljski, jer podsjećamo na riječi američkog senatora Wickera od prije nekoliko godina, koji kaže da su etničke politike problem u BiH jer su upravo one stvorile sistem temeljen na korupciji i nepotizmu te da je Amerika umorna od etničkih politika u Bosni i Hercegovini.

Mogu to u različitom kapacitetu i verbalnim ekvilibrijima zastupati i Ajnhorst ili Varhelji, može to pojačavati i Palmer i Eskobar, udovoljavajući etnonacionalizmu generiranom iz Hrvatske i Srbije, ali naučene lekcije prošlosti ne daju za pravo nikome oduzimati nade za  budućnost i sudbine ljudi, muškaraca, žena i djece u BiH. Svaki separatni ustupci etnonacinalizmu, zagovaranje etničkog totalitarizma, naspram građanske demokracije, put su u trajnu agoniju BiH i nestabilnosti na Balkanu.

Pozivamo sve bosanskohercegovačke demokratski i građanski orijentirane političke stranke i pojedince, da dobro razmisle šta će i kako razgovarati s predstavnicima internacionalne zajednice, onda kad je u pitanju opstojnost Bosne i Hercegovine, koja treba biti preuređena na temeljima liberalne građanske demokratije - ističe u saopćenju za javnost Krug 99.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo