Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 15:52 |

Mašović: OSBiH su jedina, legalna, legitimna i profesionalna vojna sila BiH

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalpukovnik Senad  Mašović na tradicionalnoj pres-konferenciji organiziranoj u povodu obilježavanja 1. decembra - Dana OSBiH kazao je da su one tokom ovih 16 godina "izrasle u respektabilnu vojnu snagu, specifičnu, ali vrlo prepoznatljivu".

- Kao jedina, legalna, legitimna i profesionalna vojna sila države Bosne i Hercegovine, u proteklih 16 godina, profesionalnim i odgovrnim izvršavanjem zakonom propisanih misija i zadataka, kako u zemlju, tako i inostranstvu, OSBiH su stekle veliko povjerenje domaćih institucija vlasti, kao i značan ugled u međnuarodnoj zajednici. Iako su tokom svih ovih 16 godina bili sučene s različitim izazovima, poteškoćama, OSBiH su tokom 2021. giodne uspjele da ostvare značajan broj dostignuća, napredak, kao i veoma vrijedne uspjehe - kazao je Mašović.  

Naveo je da su OSBiH ove godine realizirale vježbu NATO ocjenjivanja bataljonske grupe lake pješadije.

- Vježba je realizirana uz nadzor i ocnjevanje pripadnika NATO mobilnih timova. Bataljonska grupa lake pješadije pokazala je visoki stepen profesionalizma, ali i visok nivo obučenosti i interoperabilnosti, što je klučno u dostizanju punopravnog članstava u NATO - izjavio je general Mašović. 

Dodao je da u ovoj godini posebno vrijedi istaći realizaciju najveće zajedničku vježbe s pripdanicima Oružanih snaga SAD, što je omogućilo OSBiH da pokaži da su kredibilan patrner kao u unutrašnjem tako i vanjskom planu. 

U toku proteklih 16 godina u OSBiH su primlile 25 klasa mladih vojnika, odnosno  6.115 pripadnika, osam klasa mladih oficira, ukupno 333 pripdanika, te sedam klasa novih podofocira, ukupno 336. 

- Značajno je naglasiti da će do kraja biti primljena i 26. klasa mladih vojnika, koji će po završetku svoje obuke biti raspoređeni u svoje jedinice, ukupno 231 pripadnik - izjavio je Mašović. 

Navodi da su OSBiH u ovoj godini deminirale oko 1,8 milona m2, te pronašle i uništile više od 700 komada minsko- eksplozivnih sredstava.

Od 2006. godine do danas OSBiH su ukupno deminirale preko 40 miliona 390 hiljada m2, te pronašle i uništile preko 14.800 komada različitih vrsta minsko-eksplozivnih sredstava i to bez deminerskih nesreća. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'