Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 16:08 |

Bratimljenje sela Mošćanica iz BiH sa selom Güllübahçe iz Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Delegacija iz Republike Turske, iz sela Gullubahce u regiji Aydin, bila je gost Mjesnoj zajednici Mošćanica šest dana, te je tom prilikom potpisan memorandum o saradnji (bratimljenju), između dva sela.

Članovi delegacije iz Republike Turske su veoma društveno i privredno aktivni na području općine Soke gdje se teritorijalno nalazi selo Gullubahce.

Selo Gullubahce ima oko 2.000 stanovnika i nalazi se u neposrednoj blizini drevnog antičkog grada Priena na području općine Soke. Na tom području se nalazi hiljade hektara zasađenih pšenicom, pamukom i suncokretom. Područje je poznato po proizvodnji maslinovog ulja. U blizini su i gradovi Didim, Kusadasi i Aydin kao centar regije.

Potpisivanje ugovora o bratimljenju, ovjekovječeno je duborezom u kamenu teškom dvije tone, a na kamenu su ispisana imenima sela, državne zastave Turske i BiH, a koji će godinama biti svjedok bratstva i prijateljstva između ova dva naselja. Kamen je donirala i napravila porodica Porča (Edin i Omer Porča). 

Podršku širenju prijateljstva pružila je Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH koja će, kako su najavili, nastaviti povezivati ljude jer je to njihova misija, saopćeno je iz te Asocijacije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Karavan prijateljstva' - Uspon na dva vrha i posjeta znamenitostima Turske

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH u Ljubuškom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo