Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 17:24 |

Jurić: Nema dovoljno podataka o novom soju

FENA Filip Kožul

ŠIROKI BRIJEG, 29. studeni 2021. (FENA) – Premalo je podataka o novom „omikron“ soju koronavirusa da bi mogli sigurno tvrditi je li zarazniji od postojećeg, kazala je u izjavi za Fenu ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) Andrea Jurić.

- Zasad nemamo dovoljno podataka o novom soju virusa i ne možemo ga tretirati kao zaraznijeg od postojećeg dok se detaljnijim ispitivanja isto ne potvrdi ili opovrgne. I dalje je preporuka da se ljudi cijepe. Međutim, ukoliko se dokaže da cjepivo ili određene vrste nisu učinkovite u obrani od novog soja, javnost će o tome biti pravovremeno obaviještena – naglasila je Jurić.

Osvrnula se na epidemiološke mjere i njihovo poštivanje, istaknuvši da treba pojačati oprez i svijest o opasnosti od virusa.

- Građani se slabo pridržavaju mjera, ali ne želim generalizirati zbog toga što postoji sve veći broj pojedinaca koji se pridržavaju preporuka, izbjegavaju velika okupljanja i nose maske u zatvorenim prostorima ili drže fizičku distancu. Tako da se može reći da u tom segmentu imamo određene pomake na bolje – istaknula je.

Naglasila je da se Stožer civilne zaštite ŽZH redovito sastaje i razmatra epidemiološku situaciju na području te županije.

- U ovom trenutku nema razloga da se uvedu strože epidemiološke mjere u ŽZH – poručila je Jurić.

Apelirala je na građane da tijekom nadolazećih blagdana izbjegavaju veća okupljanja jer na njima postoji veći rizik od zaraze.

- Tijekom blagdana, a posebno za doček Nove godine, na velikim okupljanjima postoji veća mogućnost da se zaraze. U danima dočeka Nove godine možemo očekivati porast broja zaraženih koronavirusom – zaključila je Jurić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ŽZH u razdoblju od 22. studenog do 28. studenog 2021. godine na području te županije cijepljeno je ukupno 223 osobe. Ukupan broj cijepljenih u ŽZH u 2021. godini iznosi 17. 132 osobe.

Broj hospitaliziranih s područja ŽZH u SKB Mostar je 15, a od toga su četiri osobe na respiratoru. Od tog broja potpuno je cijepljenja jedna osoba.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Svih 7,4 miliona stanovnika Hong Konga morat će proći tri kruga Covid testiranja

WHO: Omikron varijanta mogla bi dovesti do povlačenja pandemije u Evropi

WHO: Omikron soj koronavirusa blaži od delte, ali i dalje opasan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu