Svijet     | 29.11.2021. 18:54 |

Bjelorusija najavila zajedničke vojne vježbe s Rusijom

FENA Internet

MOSKVA, 29. novembra (FENA) - Bjelorusija je u ponedjeljak najavila zajedničke vojne vježbe s bliskim saveznikom Rusijom na svojoj južnoj granici s Ukrajinom i optužila vojnu alijansu NATO-a za izgradnju ofanzivnih kapaciteta u blizini svojih granica.

Američki, NATO i ukrajinski zvaničnici kažu da je Rusija postavile vojnike u blizini Ukrajine. Bjelorusija je i sama u sukobu s Evropskom unijom oko migranata koji su prisutni na njenoj zapadnoj granici, javlja Reuters.

Navodeći to kao odgovor na nova vojna raspoređivanja u zemljama na zapadu i jugu Bjelorusije, ministar odbrane Viktor Khrenin rekao je da će Minsk održati vježbu s Rusijom u dogledno vrijeme. Nije naveo konkretan datum.

- Vidimo formacije trupa oko naših državnih granica. Možemo biti zabrinuti samo zbog militarizacije naših susjednih zemalja, zbog čega smo primorani da planiramo mjere kao odgovor - rekao je on u komentarima na web stranici svog ministarstva.

Članica NATO-a, Litvanija, koja se nalazi zapadno od Bjelorusije, poručila je u nedjelju da Atlantski savez treba da prilagodi svoj stav prema Bjelorusiji, čija vojska, kako navodi, postaje sve integrisanija s ruskim oružanim snagama.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak je rekao da Minsk neće sjediti skrštenih ruku ako izbije sukob u istočnoj Ukrajini ili rat sa Zapadom na ruskim granicama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta