Svijet     | 30.11.2021. 09:34 |

Francuska traži dogovor s Britanijom u vezi s migrantskom krizom u La Mancheu

FENA Internet

PARIZ, 30. novembra (FENA) - Francuska vrši pritisak na Evropsku uniju u vezi s postizanja novog sporazuma s Velikom Britanijom kako bi se jednom zauvijek razriješila migrantska kriza u La Mancheu, a prijedlog francuske vlade će iznijeti premijer Jean Castex u utorak britanskom kolegi Borisu Johnsonu, javlja DPA. 

- Taj bi sporazum trebao jasno odrediti pojedinačne odgovornosti Britanije kao i njenih susjeda s druge strane Engleskog kanala - izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin nakon što je o tome u ponedjeljak u Parizu razgovarao s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Potrebno je što hitnije otvoriti kanale za legalnu migraciju u Veliku Britaniju, ustvrdio je Darmanin, napomenuvši kako Britanci nisu prihvatili ,,svoj dio tražitelja azila."

Njegovim izjavama prethodila je specijalna konferencija o migracijama preko La Manchea u Calaisu, na kojoj je dogovoreno pooštravanje postupanja prema bandama koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Velika Britanija je s tog sastanka bila isključena nakon što je britanski premijer Boris Johnson izazvao diplomatski incident objavom svog pisma upućenog Macronu, u kojemu kritizira način na koji Pariz upravlja stanjem na terenu.

Britanski i francuski dužnosnici međusobno se optužuju za smrt 27 migranata koji su se prošle srijede utopili u kanalu La Manche u pokušaju da dođu do Velike Britanije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta