Kultura     | 30.11.2021. 10:36 |

Predstavom 'Gospođica Julija' otvoren TKT Festival

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Izvedbom predstave "Gospođica Julija" Teatar kabare Tuzla sinoć je  otvorio ovogodišnji TKT Festival u saradnji sa Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini.

Drugog dana Festivala, večeras je na programu hit predstava Kazališta Moruzgva "Vla Vla Vlajland cabaret".
Ova predstava je u samo 15 mjeseci od premijere izvedena više od 80 puta, što ju čini najizvođenijom predstavom u pandemijsko doba, saopćeno je iz Teatra kabare Tuzla.

"Vla Vla Vlajland cabaret" nastavak je hit koprodukcije kazališta Kerempuh i kazališta Moruzgva - "Cabaret preko veze". To je monodrama o čistačici koja se bori za egzistenciju u Njemačkoj, a koju utjelovljuje jedinstvena Ecija Ojdanić. Na tom katarzičnom putovanju kroz simpatičan lik Vlajne čistačice na humorističan, ali i poučan način prikazana je sudbina mnogih građana naše zemlje koje je želja za boljim životom odvela u, već svima dobro nam poznatu, Njemačku, navodi se u saopćenju.

Predstava prati razne smiješne situacije s kojima se morala suočiti heroina Vlajna, kao što su kulturološki nesporazumi te atipične spoznaje i zavrzlame.

Komad je osvojio i niz nagrada, a neke od njih su: Nagrada za najbolju žensku ulogu na XIII. Gumbekovim danima, Nagrada za najboljeg glumca na Prishtina International Theater Festivalu, gdje je predstava osvojila nagradu i za najbolju režiju. Autor teksta i reditelj je Ivan Leo Lemo.

U narednim danima na programu TKT Festivala biće predstave: “Medeja” Euripid, režija Damir Altumbabić (Akademija dramskih umjetnosti Tuzla/BiH), ''Münchhausen'', režija Boris Kovačević (Teatar Exit i MOVENS Zagreb/Hrvatska), ''Lijevo desno glumac'', autorski projekat Zijaha Sokolovića povodom 50 godina njegovog umjetničkog rada (Thearto & Yugoart Hrvatska/Srbija),‘’Tri žene’’ Vedrana Klapica, režija Robert Raponja (Koprodukcija Tigar teatar/Teatar Fort Forno/Osječko ljeto kulture/Hrvatska), premijera predstave za djecu ''Hoću kući'', autorica Jasminka Petrović, režija Enver Hasić (Teatar kabare Tuzla/Bosna i Hercegovina).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Večeras na sceni Teatra kabare Tuzla Münchhausen

Festival Teatra kabare Tuzla otvara predstava 'Gospođica Julija'

Pozorišno-dokumentarna izložba 'Digitalni balans Zijaha Sokolovića'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!