Svijet     | 30.11.2021. 10:46 |

Svjetska banka preusmjerava sredstva za humanitarnu pomoć Afganistanu

FENA Internet

WASHINGTON DC, 30. novembra (FENA) - Svjetska banka razmotrit će kompromisni plan slanja humanitarne pomoći za Afganistan, preusmjeravajući sredstva namijenjena za obnovu, izjavio je izvor iz te banke za AFP.

Uprava banke raspravljat će u utorak na nezvaničnom sastanku upravnog odbora o prijedlogu preusmjeravanja sredstava iz Trust fonda za obnovu Afganistana (ARTF) kao “podršku humanitarnim naporima kroz UN i ostale humanitarne agencije”, izjavio je izvor, ne pružajući dodatne detalje.

Ujedinjene nacije upozorile su da se oko 22 miliona Afganistanaca, ili više od polovine stanovništva te zemlje, suočava s nestašicom hrane u zimskim mjesecima zbog kombinovanih posljedica suše izazvane globalnim zagrijavanjem i ekonomske krize pogoršane talibanskim preuzimanjem vlasti u augustu.

Finansijska kriza pogoršana je nakon što je Washington zamrznuo desetak milijardi dolara državnih rezervi Afganistana, a Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond blokirali su pristup Afganistana njihovim novčanim sredstvima.

Potez Svjetske banke i MMF-a dio je kompromisa dogovorenog s Ujedinjenim nacijama i američkom vladom kako bi se preusmjerilo do 500 miliona dolara iz ARTF u humanitarne svrhe, navodi Reuters koji se poziva na zvaničnike upoznate s tim planom.

Time bi se deblokirala pomoć za Afganistan, ali bi se zaobišli talibani.

Fond trenutno im 34 donatora i najveći je pojedinačni izvor finansiranja afganistanskog razvoja, osiguravajući do 30 posto afganistanskog civilnog budžeta i podržavajući osnovne funkcije vlade, prenosi AFP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!