Svijet     | 30.11.2021. 11:30 |

Francuska policija demontira izbjegličke kampove i deložira migrante

FENA Internet

GRANDE-SYNTHE, 30. novembra (FENA) - Policija je u utorak počela demontirati improvizirani izbjeglički kamp u blizini sjeverne francuske luke Dankirk koji su podigli brojni migranti koji tvrde da bježe pred ratom, siromaštvom i progonom na Bliskom istoku, u nadi da bi se mogli domoći Britanije.

Reutersov novinar ugledao je naoružane policajce kako ulaze u kamp, koji se proteže duž nekorištene željezničke pruge, prije nego što su radnici u zaštitnim odijelima obarali šatore i improvizirana boravišta pokrivena plastičnim folijama.

Policija rutinski demontira te kampove. Deložacije iz kampa na lokaciji Grande-Synthe odvijaju se jednom sedmično tokom proteklih nekoliko sedmica, saopćio je jedan humanitarni radnik.

Dvadesetsedam migranata udavilo se u kanalu La Manche prošle sedmice dok su pokušali da pređu opasan morski put od Francuske do Britanije duž prometnih brodskih linija u čamcu koji je bio oštećen dok je plutao na otvorenom moru.

Migranti se obično prebace u prihvatne centre postavljene širom zemlje u kojima se od njih traži da podnesu molbe za azilom, iako se mnogi od njih brzo vrate na obale La Manchea.

Hussein Hamid (25), iranski Kurd, kazao je da je danas drugi put deložiran iz kampa. Kada je bio izbačen prvi put, prebačen je autobusom u Lyon, 760 kilometara južnije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu