Bosna i Hercegovina     | 30.11.2021. 12:00 |

Predsjedavajući Tegeltija razgovarao sa lordom Ahmadom od Vimbldona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobu i državnim ministrom za južnu Aziju, Ujedinjene nacije i Komonvelt Tarikom Mahmudom Ahmadom, lordom Ahmadom od Vimbldona.

 Predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje.

On je istakao interes Bosne i Hercegovine za ekonomskim povezivanjem dviju država nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

 Tegeltija je sagovornika upoznao i o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te iznio stav da je potrebno odmah ukinuti nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika i time stvoriti pretpostavke za normalno funkcionisanje svih institucija.

Takođe, on je posebno naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno i da je potrebno ohrabriti unutrašnji dogovor političkih predstavnika kako bi se prevazišla trenutna situacija na korist svih u BiH.

Tokom susreta razgovarano je i o modalitetima provođenja Konvencije UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da pitanja i obaveze koje proizilaze iz međunarodnih konvencije u BiH treba rješavati kontinuiranim dijalogom i dogovorom u skladu sa ustavnim ovlaštenjima.

 Tegeltija je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH premašila osam miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo