Bosna i Hercegovina     | 30.11.2021. 14:44 |

Vlada TK o pripremljenosti zimske službe za održavanje puteva

FENA Saopćenje

TUZLA, 30. novembra (FENA) - Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o pripremljenosti za zimsko održavanje puteva, na području kantona.

Kako se u informaciji navodi, kada su u pitanju regionalni putni pravci, svi izvođači radova su firme s područja TK i svi su i sa aspekta mehaničke pripremljenosti i sa aspekta ljudstva i posipnog materijala pripremljeni za predstojeću zimsku sezonu.

Pripremljenost i način organiziranja za zimsko održavanje gradskih ulica, lokalnih i drugih nekategorisanih puteva različiti su od općine do općine, ali se može konstatirati da su preduzete neophodne mjere da se najvažniji poslovi u vezi sa zimskim održavanjem puteva, obave što efikasnije.

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine na vrijeme je sklopilo ugovore za zimsko održavanje magistralnih puteva na području Tuzlanskog kantona te su angažirane tri kompanije koje raspolažu sa odgovarajućom mehanizacijom i drugim sredstvima za ovu vrstu poslova.

Ukoliko poslovi budu obavljeni u skladu s ugovorenim obavezama, uz maksimalno angažiranja odabranih firmi na zimskom održavanju puteva, u uvjetima normalnog intenziteta snježnih padavina, neće biti većih problema u odvijanju saobraćaja na lokalnim, regionalnim i magistralnim putevima, na području TK, u zimskom periodu, navodi se u informaciji.

Vlada je danas odobrila 60.000 KM Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, u svrhu realizacije projekta "Usmena historija, dok još nije kasno".

Cilj Projekta je da se snime lične priče, usmene historije, preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, kao i onih koji su pogođeni posljedicama genocida.

Snaga usmene historije leži u tome što lične ispovjedi predstavljaju neoboriv dokaz o pojedinim događajima u toku genocida i daju priliku da se istraže ti specifični događaji, okolnosti i ljudske sudbine, koje ponekad ostanu zagubljene i neispričane u širem narativu o genocidu u Srebrenici.

Također, na sjednici je odobreno i dodatnih 5.000 KM Savezu udruženja penzionera Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Uz ranije odobrenih 10.000 KM, ovogodišnja podrška Vlade TK aktivnostima Udruženja iznosi ukupno 15.000 KM.

Kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka, Vlada je danas dala saglasnost na odobravanje 14.999 KM Gradu Gradačac za rekonstrukciju Omladinskog doma u Mjesnoj zajednici Gornje Ledenice.

Ta mjesna zajednica broji ukupno 250 stanovnika odnosno 110 domaćinstava od čega je 80 posto povratničke populacije.

Rekonstrukcija Omladinskog doma identificirana je kao prioritetni problem i potreba građana s tog područja, a projekat rekonstrukcije cijeni se opravdanim jer omogućava zadovoljenje potreba povratnika i svih drugih građana Gornjih Ledenica.

Za sufinansiranje troškova obilježavanja 75. godišnjice završetka izgradnje Omladinske pruge Brčko-Banovići, Vlada je danas odobrila 2.000 KM Savezu antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata TK.

Vlada je danas između ostalog usvojila Program mjera za otklanjanje propusta i nepravilnosti konstatiranih u konačnom Izvještaju o finansijskoj reviziji budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je zaduženja ministarstvima i drugim kantonalnim organima da analiziraju i postupe po zaduženjima koja se odnose na obavljenu reviziju te prihvatila Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.

Također, Vlada je utvrdila i Smjernice za izradu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.

Vlada je danas prihvatila Informaciju o maloljetničkoj delinkvenciji na području Tuzlanskog kantona za periodu januar - decembar 2020. godine.

Također, utvrđena je i osnovica za obračun plaća, kao i visina naknade za ishranu uposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, kao i visina naknada za ishranu za novembar 2021. godine.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala Fazlić Mirzada za direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona na period od pet godina, a Nihada Avdića za direktora Kantonalnog Zavoda za pružanje pravne pomoći na period od pet godina, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana