Kultura     | 30.11.2021. 13:19 |

U TK projekti uređenja i zaštite stećaka sa natpisom

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 30. novembra (FENA) - Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona uredio je nekropolu stećaka u okviru projekta njihove zaštite u Sapni i Teočaku.

Projekat je podrazumijevao uređenje nekropole stećaka. Kada je u pitanju Sapna, radi se o izmještanju ugroženih stećaka koji su sada u centru općine zaštićeni od daljeg propadanja, dok je u Teočaku stećak uzidan u pozidu izvađen i zaštićen u mjesnom mezarju.

- Stećci sa očuvanim natpisom predstavljaju najvrjedniji dio tog kulturno-historijskog naslijeđa. U Tuzlanskom kantonu imamo svega nekoliko takvih stećaka - izjavio je v.d. direktora Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Rusmir Djedović. 

Na taj način su zaštićena dva stećka u Sapni i jedan u Teočaku od svega deset stećaka s epitafom na bosančici, koliko ih ima na području Tuzlanskog kantona.

- Prioritet je bio da se oni zaštite te da se stećci koji su bili utonuli u zemlju isprave, izvade – pojasnio je stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Semir Hadžimusić. 

Stećci i epitafi su stručno valorizovani, zatim očišćeni, premazani hidrofobnom zaštitom. U narednim danima će biti postavljena informaciona tabla sa historijskim podacima te naznačena izvorna lokacija stećaka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Baština u crtežu i kadru' u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno

Online zbirka nacionalnih spomenika Općine Konjic

Komisija najoštrije osuđuje prodaju stećaka putem interneta

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije