Kultura     | 30.11.2021. 13:11 |

Stručno-znanstveni skup o problemima u školstvu ali i vizijama u budućnosti

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 30.  studenoga (FENA) – U organizaciji Hrvatske akademije za znanosti i umjetnost (HAZU) u BiH u utorak je otvoren stručno-znanstveni skup "Školstvo-stanje, problemi, perspektiva, vizija" koji je okupio ugledne akademike, profesore, pedagoge i psihologe kako bi dali mišljenja i sugestije, ali i vizije kojima bi se moglo poboljšati školstvo u BiH.

Stručno-znanstveni skup otvorio je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dopisni član Akademije Nevenko Herceg, koji se osvrnuo, uz ostalo, na zastarjelost i neadekvatnost prosvjetnog sustava u odnosu na današnje društvo.

- Duboko smo svjesni realnosti, svjesni stvarnih nedostataka, rekao bih zastarjelosti ili neadekvatnosti u odnosu na ono što naš prosvjetni sustav nudi i onoga što društvo odnosno tržište rada pa i život danas traži - rekao Herceg.

Tu se posebno osvrnuo na rezultate provedenih međunarodnih istraživanja kad se govori o učeničkim postignućima u smislu primjene usvojenih znanja učenika u BiH, objavljivanih od 2018. do 2020. godine, podsjećajući kako oni nisu zadovoljavajući.

- Oni su poziv na buđenje koji svi mi, kao društvo, politika i vlast, moramo prepoznati - podvukao je Herceg.

Podsjetio je da Vlada puno čini kako bi ojačala školstvo kadrovski i financijski.

Tehnički smo obnovili škole, podigli primanja nastavnicima i profesorima, upravo rješavamo zapošljavanje više od 200 djelatnika u školstvu, stalno podupiremo rad našega Sveučilišta, naveo je premijer HNŽ-a.

Dodao je kako Vlada također financijski i kadrovski podržava započeti proces koordinacijskih međužupanijskih priprema za provedbu nužne kurikularne reforme kada je riječ o planu i programu na hrvatskom jeziku, planu za osnovno i srednje obrazovanje.

Akademik Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a u BiH istaknuo je kako ova institucija pridaje osobitu važnost razvoju i stanju na svim stupnjevima obrazovanja, posebice na osnovnom i srednjoškolskom jer tu se, naglašava, u školama, kao rasadniku, radilištima i gradilištima, prepoznaju talentirani i daroviti.

- Tu se očituju radišnost, marljivost i razni afiniteti. Tu su i vrsni profesori i nastavnici koji razvijaju ljubav prema učenju, školi, prema znanosti i umjetnosti - ustvrdio je.

Stoga je, dodaje, Akademija u svoj program rada uvrstila i rad o uvidu u stanje i probleme i viziju kako dalje razvijati školstvo u budućnosti.

Dr. sc. Marko Nedić iz Ministarstva obrazovanja Županije Posavske, koji je govorio o značajkama osnovnog i srednjeg školstva s osvrtom na pedagoški standard i politiku obrazovanja, ocijenio je kako bi obrazovanje trebalo ponuditi odgovore na brojne izazove današnjice.

-  Ono samo neće moći dati odgovore ako ne bude osmišljeno planiramo i pozicionirano u okviru ukupne državne politike - kazao je dr. sc. Nedić.

Smatra kako je osnovno obrazovanje važno da, kao drugi stup u obrazovanju, stvori pretpostavke za razvoj ličnosti i krajnji cilj da svako dijete osposobi za život.

-  To je moguće ako ga naučimo da radi samo i razvije koncepciju cjeloživotnog učenja kako bi pomoglo u sredinama u kojima bi živjelo i sebi omogućio da primjenom znanja sposobnosti i vještina, koje je steklo u obrazovanju, i samo kvalitetnije živi – naglasio je.

Nakon što sudionici ovoga stručno-znanstvenog skupa, ugledni akademici, profesori, pedagozi i psiholozi dadnu svoja mišljenja i sugestije koja se dotiču svih stanja i problema u školstvu, ali i vizije kojima bi se moglo poboljšati školstvo na našem području, HAZU će formirati radnu grupu koja će prikupiti te prijedloge i oblikovati u smjernice ili preporuke onima koji se na bilo koji način bave problemima i projekcijom razvoja školstva u BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta