Kultura     | 30.11.2021. 13:32 |

Motivi Andersenovih bajki u novoj predstavi Dječijeg amaterskog pozorišta

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30. novembra (FENA) - Dječije amatersko pozorište koje djeluje pri Centru za kulturu Goražde izvelo je novu predstavu "Čitanje nije varka, reći će vam svaka bajka”. Komad, koji govori o važnosti čitanja i značaju bajke koja razvija dječiju maštu, pobudila je veliko interesovanje publike, a mala sala te ustanove bila je pretijesna za sve posjetioce.

Upoznajući se sa osnovnim motivima Andersenovih bajki, akteri interaktivne predstave ukazali su na važnost čitanja još od najranije dobi.

- Predstavu su radili učenici iz OŠ ”Husein ef. Đozo” i to jedna ekipa iz razredne nastave i stariji učenici iz predmetne nastave. Predstava govori o čitanju odnosno koliko je čitanje bitno za svako dijete. Nastojali smo ukazati  ustvari koliko je bitno da roditelj čita djetetu dok ono još nije usvojilo slova niti je naučilo čitati, koliko se na taj način razvija mašta i koliko taj sam čin čitanja odgaja svako dijete na svijetu - pojašnjava voditeljica dječije amaterske pozorišne scene, profesorica bosanskog jezika i književnosti, Senada Aleta.

Kroz predstavu je ukazano i na dječija prava te značaj njihove zaštite, ali i potrebu uvažavanja i razvijanja poštovanja i pažnje prema drugima ali i samom sebi.

- Zašto baš u konceptu bajke? Pa cilj je bio da se upoznamo sa Hansom Kristijanom Andersenom jednim od najvećih dječijih pisaca bajki jer u svim tim njegovim bajkama postoje snažne poruke ili pouke koja djeca govore u predstavi i pronalaze  sebe u tim bajkama. Raduje nas i interesovanje publike za ove predstave i djeca ih uvijek željno iščekuju, možda i iz razloga što nešto toliko aktivno nije postojalo prethodnih godina kada je u pitanju dječija pozorišna scena u Goraždu - kazala je Aleta.

Novu predstavu dječije amaterske pozorišne scene najavila je za novogodišnje praznike.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana