Ekonomija     | 30.11.2021. 15:05 |

Ministar Košarac na sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 30. novembra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac učestvovao je danas u Beogradu na sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice.

Domaćin sastanka bila je ministrica rudarstva i energetike Republiike Srbije Zorana Mihajlović, budući da ta država u 2021. godini predsjedava Energetskom zajednicom. Na današnjem sastanku je za novog direktora Sekretarijata Energetske zajednice izabran Artur Lorkovski iz Poljske na mandat od tri godine.

Razgovarano je, između ostalog, o uslovima za ostvarivanje dugoročne energetske sigurnosti i stabilnosti kroz regionalnu inicijativu ''Otvoreni Balkan''.

Ministar Košarac ukazao je na važnost i obavezu prisustvovanja sastanku Ministarskog vijeća s obzirom na to da je BiH potpisnica Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

- Današnji sastanak je dobra prilika da prezentujemo zvanične stavove o važnim energetskim temama na temelju usaglašenih stavova sa nadležnim entitetskim tijelima, budući da je oblast energetike u primarnoj ustavnoj - istakao je ministar Košarac. 

On je izrazio podršku naporima vlada i nadležnih ministarstava na afirmaciji i razvoju energetskih resursa i potencijala.

- Prema stavovima Energetske zajednice, Republika Srpska je u legislativnom pogledu primijenila potrebne evropske standarde u ovoj oblasti. Nažalost, zastoj postoji u Federaciji BiH i na nivou BiH, budući da imamo obavezu da određene zakonske propise definišemo i na nivou institucija BiH - konstatovao je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva anjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Košarac: Nismo raspravljali o Zakonu o Sudu BiH jer tekst zakona još nije usaglašen

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana