Svijet     | 30.11.2021. 16:44 |

Njemački sud osudio Iračanina na doživotni zatvor za smrt jezidske djevojčice

FENA Internet

FRANKFURT, 30. novembra (FENA) - Njemački sud u utorak je osudio muškarca na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo jezidske djevojčice u Iraku.

Viši regionalni sud u Frankfurtu proglasio je Iračanina Taha Al-J, čije puno ime nije objavljeno iz pravnih razloga, krivom za genocid i ratni zločin, javlja dpa.

On takođe mora da plati odštetu od 50.000 eura majci ubijene djevojčice.

Predsjedavajući sudija Christoph Koller rekao je da je to prva presuda u svijetu za zločine koje je samozvana teroristička milicija Islamske države počinila nad jezidskom manjinom.

Al-J je proglašen krivim da je prisilno držao i zlostavljao ženu iz etničke grupe Jezida i njenu kćer kao robove 2015. godine. Da bi kaznio petogodišnju djevojčicu vezao ju je za rešetku prozora u dvorištu imanja u Faludži gdje je i umrla od žeđi.

Islamska država je sistemski progonila jezidsku zajednicu tokom sukoba. Jennifer W, bivša supruga Al-J-a, s kojom je bio oženjen po islamskim obredima, osuđena je na 10 godina zatvora Višeg regionalnog suda u Minhenu u oktobru. Kao svjedok na suđenju Al-J, opisala je svog bivšeg muža kao nasilnika. Al-J nije komentarisao optužbe protiv njega.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu