Bosna i Hercegovina     | 30.11.2021. 18:10 |

Djelatnici srednjih škola ŽZH još uvijek u štrajku: 'Evo zašto nećemo odustati'

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 30. studenoga (FENA) – Djelatnici srednjih škola Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) još uvijek su u štrajku, potvrđeno je iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH čiji su članovi u utorak kazali kako su prošla 63 dana otkako su Vladi ŽZH i resornom ministarstvu uputili najavu o pokretanju procedure za generalni štrajk.

Naglašeno je i da je prošlo 25 dana otkako je Skupština Sindikata nadležnim institucijama proslijedila Odluku o datumu početka generalnoga štrajka, a već sedam dana traje generalni štrajk u srednjim školama ŽZH.

„Iako se kroz medije protežu čudne izjave resorne ministrice, kao i protuzakonite te zakašnjele reakcije Vlade ŽZH, službenog kontakta s predstavnicima Sindikata nije bilo“, naglašeno je u priopćenju Sindikata.

Navode kako su učenici i roditelji ostali zakinuti za pravovremenu informaciju jer im ministrica „ni preko ravnatelja nije imala što poručiti“.

Članovi Sindikata ponovno su naglasili da neće odustati jer su štrajk dugo najavljivali te da nije riječ o „hiru nego o pukoj potrebi“. Kazali su i kako im je dosta omalovažavanja te podvukli da u školama rade živi ljudi, a ne brojevi koje „vladajući promatraju samo kao nepotreban trošak“.

„Nećemo odustati iako ministrica izjavljuje neistine o tome da su predstavnici Vlade i ona osobno u stalnom kontaktu sa Sindikatima. Nećemo odustati jer nas godinama obmanjujete i držite u zabludi. Nećemo odustati jer smo potplaćeni“, naglašeno je u priopćenju.

Podsjećaju kako je sektor obrazovanja u ovoj županiji, u odnosu na ostale koje rade po hrvatskom planu i programu, najlošije plaćen, a kažu kako ih nedavno povećanje od 5 posto nije podiglo s posljednjega mjesta.

Naveli su kako približne brojke o osnovnim plaćama u srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji iznose 1226 maraka, u Središnjoj Bosni 1131 marku, u Županiji Posavskoj 1094 marke, u Hercegbosanskoj 1010 maraka, dok je u Županiji zapadnohercegovačkoj prosječna plaća 990 maraka.

„S druge strane, po službenim je izvorima Županija zapadnohercegovačka druga po razvijenosti, odmah iza Županije Sarajevo. Nemojte se izvlačiti na vraćanje duga prema djelatnicima jer kada ste preuzeli vlast, taj dug iznosio je 23 milijuna, a do 2020. uspjeli ste spustiti ga za cijeli jedan milijun – navode, podsjećajući kako su im prošle godine skinuli 10 posto od dvije plaće, a kako je Vlada, s druge strane, dobila pomoć s federalne razine vlasti od gotovo 8 milijuna“, navodi se dalje u priopćenju.

Iz Sindikata podsjećaju i na odugovlačenje s isplatama tužbi po pravomoćnem sudskim presudama.

„Gdje je naš novac za doprinose? Gdje je naš novac po tužbama? Gdje je naš novac od otetih 10 posto? Gdje je naš novac po obećanim povećanjima plaće? Eto zašto nećemo odustati!“. stoji u priopćenju Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS ostaje pri svojim zahtjevima, najavljuju generalni štrajk

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo