Svijet     | 01.12.2021. 09:15 |

Američka delegacija sastala se s predstavnicima afganistanskih talibana u Kataru

FENA Internet

DOHA, 1. decembra (FENA) - Američka delegacija predvođena specijalnim predstavnikom za Afganistan Thomasom Westom razgovarala je s visokim predstavnicima afganistanskih talibana u Kataru 29. i 30. novembra, saopćio je američki State Department.

Američki zvaničnici su "izrazili duboku zabrinutost u vezi s optužbama za kršenje ljudskih prava i pozvali talibane da zaštite prava svih Afganistanaca, podrže i provode politiku opšte amnestije i preduzmu dodatne korake za formiranje inkluzivne i reprezentativne vlade", naveo je State department, prenosi Reuters. 

Dvije strane su razgovarale o odgovoru međunarodne zajednice na humanitarnu krizu u Afganistanu, a američka delegacija se obavezala da će nastaviti da podržava napore Ujedinjenih nacija za rješavanje te situacije, navodi se u saopćenju State Departmenta od utorka.

Američki zvaničnici su pozvali talibane da provedu obavezu da ženama i devojčicama obezbjede pristup obrazovanju na svim nivoima širom zemlje.

- Talibani su izrazili otvorenost za angažovanje s međunarodnom zajednicom u vezi s punim pristupom obrazovanju i pozdravili napore da se verifikuje i prati napredak u upisu žena i devojčica u škole na svim nivoima - navodi State Department.

Dalje se navodi u saopćenju da su u delegaciji SAD bili predstavnici obavještajne zajednice, Ministarstva finansija i američke međunarodne agencije za pomoć USAID, dok su na afganistanskoj strani učestvovali i "tehnokratski profesionalci".

Snage Sjedinjenih Američkih Država napustile su Afganistan 30. augusta. Tog dana posljednji američki vojni avion je napustio aerodrom u Kabulu, koji je do tada bio pod kontrolom snaga SAD, podsjeća Radio Slobodna Evropa. 

Talibani su preuzeli vlast 15. augusta u toku povlačenja američke vojske nakon što su tog dana ušli u Kabul. Predsjednik zemlje Ashraf Ghani napustio je državu a centralna vlast potpisala je kapitulaciju.

Američke snage napustile su Avganistan poslije 20 godina nakon što su ušle u tu zemlju nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom