Kultura     | 01.12.2021. 10:46 |

U Mostaru komemoracija povodom smrti glumice Hadžije Hadžibajramović

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. novembra (FENA) - Komemoracija povodom smrti glumice Hadžije Hadžibajramović održat će se danas u Narodnom pozorištu Mostar, s početkom u 18 sati.

Hadžija Hadžibajramović (Sanski Most, 2.8.1942. - Mostar, 27.11.2021. godine), bila je glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta u Mostaru.

Iako je svojevremeno izjavila da se pozorištem bavila još kako je prohodala i predstave pravila odmalena, život ju je odveo drugim putem, pa je diplomirala matematiku i fiziku.

Doajenka mostarskog glumišta svoju karijeru počinje 1964. godine u Amaterskom pozorištu Prijedor koje je u to vrijeme bilo poluprofesionalno. Ali, ni tada se nije opredijelila samo za glumu te se umjetnošću bavila paralelno s pedagoškim radom.

Nakon nagrade za najbolju glumicu na Festivalu jugoslovenskih amatera na Hvaru 1969. godine, dolazi u Narodno pozorište u Mostaru, gdje ostaje sve do penzije. Iako je tada imala nekoliko ponuda za angažman u profesionalnim teatrima, onu koju je dobila od tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Mostar Safeta Ćišića nije mogla odbiti.

"Nikad nisam vidjela Mostar, a kad sam došla odmah me opčinio, posebno Stari grad. Kao bajka. Safet Ćišić bio je dobar i spretan upravnik, prihvatila sam ponudu i mislila ostati kratko. Ali ostala sam do kraja, i nisam se pokajala. Ni jednom”, svojevremeno je izjavila o svojim prvim utiscima o Mostaru.

Funkciju direktora Narodnog pozorišta obavljala je od 3. januara 1994. do 31.maja 1999.godine. Za pet godina i četiri mjeseca, koliko je upravljala NP Mostar, izvedene su 23 premijere, naveli su iz te pozorišne kuće.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Na Fakultetu političkih nauka upriličena komemoracija profesoru Esadu Zgodiću

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!