Kultura     | 01.12.2021. 10:56 |

Počinje sezona Kraljevske opere i baleta u CineStar kinima u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - CineStar Cinemas publici u kina BiH donosi balet i operu te s kultne, glavne pozornice u Covent Gardenu na velika platna Cinestara u Banja Luku, Mostar, Sarajevo i Tuzlu stiže sezona spektakala koja uključuje nove produkcije i bezvremenske klasike britanskog Kraljevskog baleta i Kraljevske opere.

Publika četiri bosanskohercegovačka grada se našla na ekskluzivnom popisu gradova u kojima će se publika u kinodvoranama moći uključiti u izravan prijenos predstava čuvene opere i baleta londonske kuće Royal Opera House, saopćili su organizatori.

Sezonu baletnih spektakala u Cinestaru u četvrtak, 9. decembra otvara magična produkcija “Orašara” Petera Wrighta. Kreirana za Kraljevski balet 1984. godine, priča o djevojčici Klari koja se na Badnjak upušta u čarobnu avanturu, sve do danas nije prestala oduševljavati publiku, a scenografija, kostimi i koreografija koja oduzima dah, uz muziku Čajkovskog, sigurno su jedan od najdivnijih načina da otkrijete čaroliju baleta, pogotovo kad je riječ o prazničnoj atmosferi.

Baletna sezona također uključuje i remek-djelo Kennetha MacMillana “Romeo i Julija”, klasičnu adaptaciju Shakespeareove drame, koja će biti prikazana u CineStar kinima povodom Valentinova u ponedjeljak, 14. februara 2022, a sezona spektakala u CineStaru završava u proljeće 2022. remek-djelom klasičnog baletnog repertoara “Labuđe jezero”. Ova proslavljena produkcija Kraljevskog baleta biti će prikazana u četvrtak, 19. maja 2022.

Kraljevska opera stiže u CineStar kina s miljenicom publike, Puccinijevom “Toscom” 15. decembra u kinima u Banja Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Spektakli se nastavljaju i u novoj godini, i to jubilarnom izvedbom Verdijevog “Rigoletta”, 10. marta 2022., kojom se slavi 171 godina od njenog premijernog izvođena davne 1851. godine. Repertoar Kraljevske opere u CineStar kinima zaključit će proslavljena “La traviata” Richarda Eyera koja će biti prikazana 13. aprila 2022, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

CineStar Cinemas otvara moderno kino u Prijedoru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu