Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 11:20 |

Kampanja 'EMPOWER' budi svijest i donosi uspješne priče osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. prosinca (FENA) – U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca provodi se nacionalna kampanja pod nazivom “Invaliditet me ne određuje” u okviru projekta 'EMPOWER' koji financiraju Europska unija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Catholic Relief Services.

Cilj kampanje je podići svijest javnosti i reducirati stigmu o mogućnostima i pravima osoba s invaliditetom, ali i motivirati same osobe s invaliditetom da se angažiraju u traženju prilika za usavršavanje i zapošljavanje, priopćeno je iz Udruge "Vedri osmijeh" Mostar.

Navodi se kako se tim osobama, prema članku 27. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, priznaje njihovo pravo na rad na ravnopravnoj osnovi s drugim osobama što uključuje i pravo na mogućnost zarađivanja za život od slobodno izabranog ili prihvaćenog rada na tržištu rada i radnom okruženju koje je otvoreno, sveobuhvatno i dostupno osobama s invaliditetom.

U Bosni i Hercegovi se ne pridaje velika pažnja provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kazali su iz Udruge navodeći kako zbog toga osobe s invaliditetom nemaju dovoljno mogućnosti razviti svoje pune potencijale te se ostvariti i u profesionalnim ulogama.

Velik razlog tomu je, smatraju, nedovoljna osviještenost o sposobnostima osoba s invaliditetom, kao i nedovoljna informiranost čime se sve više ističu njihove nemogućnosti.

Stoga, kampanja "Invaliditet me ne određuje" donosi priče sedam osoba s invaliditetom iz sedam gradova Bosne i Hercegovine, koje predstavljaju uspješne primjere i nose snažnu poruku osoba koje su uspjele izboriti se za svoja prava, obrazovati se i zaposliti, ostvariti se u sportu i umjetnosti i biti ravnopravni članovi svih aspekata društvenog života.

Priče osoba s invaliditetom moguće je pročitati na službenoj stranici Caritasa Bosne i Hercegovine.

Kampanja se realizira putem društvenih mreža i podjelom promotivnog materijala u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, s ciljem ohrabrivanja osoba s invaliditetom za borbu pri ostvarivanju svojih prava i mogućnosti, ali i motiviranja javnosti za pridruživanje u ovoj borbi kako bi se osobama s invaliditetom pružila prilika da budu ravnopravni članovi društva, što je njihovo temeljno pravo.

Projekt "EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom" financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Fenix” iz Tuzle, Udrugom “ProReha” iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske.

Projekt će trajati 36 mjeseci, do 31. siječnja 2024. godine, a provodit će se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

'Vedri osmijeh' organizira druženje 'Vedri vedre s prijateljima'

Počinje tradicionalna akcija 'Paket ljubavi'

Održane posljednje obuke projekta 'EMPOWER'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo