Ekonomija     | 01.12.2021. 12:21 |

Inicijative za digitalnu budućnost na Banking&Finance Forumu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Banking&Finance Forum „Inicijative za digitalnu budućnost“, koji je okupio zvaničnike iz finansijskog sektora i privrede u Bosni i Hercegovini, održan je danas u organizaciji Udruženja banaka Bosne i Hercegovini i Američke trgovačke komore u BiH.

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle ocijenio je da je bankarski sektor u vremenu pandemije pokazao samoodrživost i društvenu odgovornost, da su djelovali odmah te učinili sve što je bilo moguće u saradnju s Agencijom za bankarstvo BiH, Centralnom bankom i zakonodavnim tijelima.

Tvrdi da je bankarstvo generator razvoja koji je nedovoljne snage i  da bez političke podrške i stabilnosti ne mogu napraviti ozbiljniji pomak.

- Pandemija je pokazala da je pad bankarskog sektora bio između dva i pet posto, što je puno manje nego što smo očekivali. Nažalost, nakon pandemije, rast od tri do šest posto je pokazao da smo u BiH 'na dnu', da niže ne možemo pasti, a da uz ovakve uslove unutar političke strukture ne možemo rasti - istakao je Kutle.

Generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić kazao je da je neminovno podići svijest o važnosti unapređenja procesa u institucijama, ali i digitalizaciji, koja mora da prati procese.

Naglasio je da su na forumu okupili eksperte iz banaka, regulatore, kao i kompanije koje duži niz godina sakupljaju različita iskustva te pomažu kompanijama na putu digitalne transformacije u BiH, na regionalnom i svjetskom tržištu.

Smatra da zajedničkim naporima mogu brže ići u smjeru implementacije najboljih rješenja.

- Iz primjera drugih država možemo vidjeti koliki napredak možemo ostvariti ako procesi koji su nam iz dana u dan potrebni, postanu digitalni - kazao je Hamzić.

Guverner Centralne Banke BiH Senad Softić kazao je da CBBiH izdaje i revidira najnovije makroekonomske pokazatelje za BiH, te da se u novembru očekuje rast ekonomskih aktivnosti od 5,8 posto što je znatno više od prethodnih projekcija. Dodao je da su te projekcije za iduću godinu revidirane te da iznose 3,9 posto.

Softić kaže da se u posljednjih nekoliko mjeseci govori o porastu inflacije i da postoje spekulacije kada će najveće centralne banke početi s podizanjem kamatnih stopa, što bi se, kako je dodao,  odrazilo na sve.

- Razloga za visok rast cijena je mnogo, ali prema prognozama, inflacija u BiH iznosi 1,7 posto za ovu godinu, a za iduću 2,1 posto – naglasio je Softić.

Ako bi stanje ostalo isto, dodao je Softić, inflacija bi bila umjerena te bi mogla pogodovati ekonomskom rastu.

Govoreći o digitalizaciji, Softić tvrdi da je pandemija značajno ubrzala taj proces.

- Korištenje savremenih digitalnih proces u finansijama traje već neko vrijeme, jer je pandemija taj proces znatno ubrzala – zaključio je Softić.

Raznovrsna viđenja aktuelnog trenutka i budućnosti finansijskog sektora i posebno sektora bankarstva u Bosni i Hercegovini, kako je najavljeno,  ponuđena su u okviru dvije panel diskusije, "Finansijske institucije: budućnost bankarstva i novi poslovni modeli" kao i "Uticaj Fin-Tech kompanija na digitalnu transformaciju".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Mesihović: Započeli smo proces digitalizacije Univerziteta u Sarajevu

Pilot projekt Ministarstva finansija KS i Općine Centar - Online plaćanje administrativnih taksi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo