Ekonomija     | 01.12.2021. 12:55 |

Zeničani se već 15-ak dana griju na plin iz novog postrojenja Toplane Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 1. decembra (FENA) - Projekt Toplane Zenica nalazi se u završnoj fazi realizacije, ali se Grad Zenica već 15-ak dana grije iz tog postrojenja koje će u svom radu koristi plinske nusprodukte iz proizvodnje čelika u kompaniji “ArcelorMittal” Zenica (AMZ), kao i zemni plin - izjavio je na pres-konferenciji direktor Toplane Zenica Emir Krgo.

Ističe da su svi očekivali momenat da se Grad grije s novih kotlova, iako ovaj projekt nisu samo tri kotla - to je u stvari pola projekta.

-Pola projekta su sva ostala postrojenja, da bi ovo, kompletno postrojenje bilo kogenracijsko. Znači 'totalno isplativo', jer nikada nema totalnog iskorištenja energije. Međutim, ovdje je maksimalno iskorištenje energije - podvukao je Krgo.

Navodi da će isključivanjem uglja u radnom procesu u AMZ-a te za zagrijavanje Grada, biti drastično smanjena emisija svih štetnih materija u zrak te će skoro potpuno prestati emisija prašine, dok će emisija sumpor-dioksida biti manja za više od 10-ak puta.

Aktuelni direktor AMZ-a, Indijac Nikhil Mehta, koji je bio i prvi direktor Toplane Zenica, napominje da su razgovori za realizaciju ovog projekta započeli još 2017. godine.

On je zahvalio Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), koja je finansirala projekt vrijedan 50 miliona eura, za koji su kotlove isporučili predstavnici finske kompanije KPA Union. Posebno je, kaže, sretan što su u realizaciji projekta sudjelovali mladi stručnjaci AMZ-a, čija je prosječna starost bila 30-ak godina.

-Za mene je lično ovo projekat iz snova. Ovo je jedan od najboljih projekata u kojem sudjeluje javni i privatni sektor. Zahvalan sam i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, koja nam je pomogla da dobijemo dozvolu za rad. Sada ću ih zamoliti i za dodjeljivanje upotrebne dozvole - kazao je Mehta, koji je najavio kako će kompanija ispuniti sve potrebne uslove za dobijanje upotrebne dozvole.

Pokretanjem rada ovog postrojenja, dodao je, korištenje uglja za zagrijavanje tog grada, “postat će historija”.

Sekretar Gradske uprave Zenica Selver Keleštura podvukao je da se radi o vrlo važnom projektu za taj grad, koji je “korak od sedam milja” za poboljšanje “komunalnih i drugih usluga u Gradu”.

-Toplana predstavlja novu stranicu u grijanju grada. AMZ je bio pouzdan partner i nijednog trenutka nismo sumnjali u završetak ovog projekta - istakao je Keleštura, koji je dodao kako će efekti za lokalnu zajednicu biti i ekološki i ekonomski.

Direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl kazala je da su, zajedno s jednim kineskim partnerom, podržali finansiranje projekta i zbog toga što su bili “zabrinuti za zagađenje zraka u Gradu Zenica”.

-Željeli smo da se na najbolji način iskoriste energenti koji su prisutni u ovom gradu. Grad može iskoristiti sve dobrobiti ovog projekta, a jedan od njih je i grijanje - istakla je Naessl.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

Mehta: Zatvaramo koksaru, ali nastavljamo integralnu proizvodnju čelika u Zenici

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana