Stranačke aktivnosti     | 01.12.2021. 12:42 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Miomirka Melank: Za Vladu Federacije kulturno naslijeđe BiH nema vrijednost

Federalno ministarstvo kulture i sporta, od kad mu je na čelu ministrica Zora Dujmović, ne dodjeljuje sredstva iz transfera za institucije kulture od značaja za BiH u skladu s odlukama i zaključcima Vlade FBiH. U tim odlukama posebno se navodi da se izdvoji iznos od 600.000 KM isključivo za finansiranje tri institucije kulture - za Umjetničku galeriju BiH, za Historijski muzej BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti.

Isti je slučaj s 800.000 namijenjenih za još četiri kulturne ustanove s pozicije Ministarstva za nauku i obrazovanje koje nema ministra. Zemaljski muzej, Kinoteka BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH su tako ove godine ostale i bez sredstava iz državnog budžeta i bez onih iz federalne kase.

Ne može se objavljivati javni poziv za ova sredstva, koja su specifično određena za ovih sedam najvažnijih kulturnih institucija ne samo za državu, već za svakog građanina i građanku Bosne i Hercegovine.

Došlo je do preraspodjele tih sredstava na druge institucije koje nisu bile označene kao institucije od važnosti za BiH i to po subjektivnoj odluci članova Komisije za dodjelu sredstava. S obzirom na to da je značajno ugroženo finansiranje, posebno Umjetničke galerije BiH koja nema sredstva ni za plate uposlenika, predala sam inicijativu da se hitno postupi prema odluci Vlade iz 2013. i da im se prebace sredstva!

Ta sredstva je bilo moguće izdvajati oduvijek, a pogotovo ove godine s obzirom na činjenicu da je federalna kasa punija od onog što je predviđano. Svjesno se, dakle, želi odmoći. Da li zbog antidržavnih sentimenata, neznanja, ili pogrešnog rasporeda prioriteta? Najvjerovatnije zbog svega toga pomalo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo