Kultura     | 01.12.2021. 13:39 |

U Historijskom muzeju izložba o izvještavanju stranih novinara o opsadi Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Izložba "Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi" otvorena je u Historijskom muzeju BiH.

Rezultat je to saradnje muzeja i Hotel History Foundation, a nastala je na osnovu istraživanja historičara Kennetha Morrisona, koji djeluje pri De Montfort Univerzitetu (UK). Izložba je predstavljena u okviru Mjeseca muzeja - manifestacije koja se već nekoliko godina obilježava u Historijskom muzeju BiH u novembru, saopćeno je iz Historijskog muzeja.

Izložba "Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi" je integrisana u stalnu postavku “Opkoljeno Sarajevo”. Za razliku od postavke “Opkoljeno Sarajevo”, koja priča o ratu iz perspektive građana/građanki Sarajeva, ova izložba govori o istoj temi kroz objektiv stranih novinara.

Čine je predmeti vezani za novinarstvo na internacionalnom planu: kamere, aparati korišteni za izvještavanje i lični predmeta novinara koji danas, trideset godina nakon početka opsade, postaju muzejski predmeti važni za rekonstrukciju kako pojedinačnih događaja, tako i šireg konteksta opsade.

U saopćenju se navodi da je ova postavka zanimljiva publici sa nekoliko aspekata: u rekonstrukciji historijskih događaja u periodu opsade, ali i za historiju novinarstva i opreme korištene za izvještavanje u konfliktnim zonama.

- Ovom izložbom, koja unosi međunarodnu perspektivu u priču o opsadi Sarajeva, zaključena je manifestacija Mjesec muzeja u Historijskom muzeju BiH i najavljen je uvod u sljedeću godinu - naglasila je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović. 

Izložbu čine dvije teme: novinari o opsadi Sarajeva i novinari u opkoljenom Sarajevu. Kako izgleda opsada iz perspektive stranih medija? Šta je činilo infrastrukturu u kojoj su boravile strane medijske kuće? Koje priče iz opkoljenog Sarajeva su pokazane u svijetu? Kako je izgledao život stranih novinara u ratu: kako su pripremali priče i obavljali svoje poslove u ratnim okolnostima?, navodi se u saopćenju.

Na izložbi “Uživo iz Sarajeva: Kako su strani novinari izvještavali o opsadi” su predstavljene fotografije i predmeti eminentnih novinara i reportera, ali i oprema pomoću koje su vijesti o opsadi Sarajeva emitovane u svijet, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo