Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 13:43 |

Izuzetna bilateralna vojna saradnja BiH i Ujedinjenog Kraljevstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa saradnicima razgovarao je danas sa državnom ministricom u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske baronesom Annabel Goldie DL, koja je u posjeti Bosni i Hercegovini.

U pratnji baronese Goldie bio je i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, S. Gregory, lični sekretar baronese Goldie, kao i pukovnik Andrew Tait Scots, vojni ataše Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini.

Ministar je izrazio dobrodošlicu baronesi Goldie, zahvalio za ukazanu čast da prisustvom uveliča ceremoniju obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, događaja važnog za sve pripadnike MO i OS BiH, ali i sve građane i narode u našoj državi.

On je istakao i to da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedan od strateških partnera Bosni i Hercegovini, posebno njenim odbrambenim institucijama.

Na sastanku su gosti informirani o trenutnim aktivnostima MO i OS BiH, a razgovaralo se i o stepenu implementacije aktivnosti iz Programa reformi, saradnji sa NATO-om, aktivnostima vezanim za rješavanje viškova naoružanja i municije, aktivnostima deminiranja, kao i o drugim važnim temama za resor odbrane.

Ministar Podžić naglasio je tokom razgovora da Ministarstvo i Oružane snage BiH, uprkos evidentnim poteškoćama uzrokovanim pandemijom COVID 19, nedostatkom finansijskih sredstava u budžetu za odbranu i ukupnim političkim ambijentom u državi, uspijevaju realizirati obaveze iz reformske agende, ali i sve druge misije i zadatke koje se pred njih postavljaju.

U razgovorima je naglašena izuzetna bilateralna vojna saradnja Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, u okviru koje Ministarstvo odbrane te države pruža pomoć i podršku brojnim aktivnostima i projektima Oružanih snaga BiH.

- Ministar Podžić zahvalio je baronesi Goldie posebno za podršku i pomoć u oblasti edukacije i školovanja naših pripadnika na vojnim učilištima vojske Ujedinjenog Kraljevstva, pomoć u implementaciji otvaranja vojnih ambulanti i razvoja sanitetske službe OS BiH, na uspostavi Centra za obuku za operacije podrške miru - PSOTC OS BiH, kao i uspostavi i razvoju projekta prijema mladih oficira iz civilstva u Oružane snage BiH.

Nezaobilazna je uloga i podrška Vlade Velike Britanije u implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti 1425 ‘Žene, mir i sigurnost’, gdje je uz podršku te države održano niz događaja u MO i OS BiH vezanih za tu temu, a u program obuke našeg centra za obuku za operacije podrške miru uvršteno je nekoliko tema koje promoviraju tu oblast – navodi se.

Uz pomoć i podršku Velike Britanije, Centar za borbenu obuku OS BiH na Manjači je krajem prošlog mjeseca dobio sofisticiranu inovativnu opremu poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu, a danas je baronesa Goldie Oružanim snagama BiH uručila još jednu vrijednu donaciju sportske opreme koja će biti korištena na međunarodnim sportskim takmičenjima na kojima učestvuju naši pripadnici.

Baronesa Goldie zahvalila je ministru Podžiću za prijem i korisne informacije vezane za aktivnosti MO i OS BiH, te još jednom naglasila podršku Vlade UK suverenitetu, teritorijalnom integritetu i evroatlanskom putu naše države.

Baronesa Goldie je, također, naglasila opredijeljenost Vlade te države da nastavi sa programima pomoći i podrške našoj instituciji, te otvori i druge vidove saradnje značajne za reformske procese u institucijama odbrane BiH. Također je izrazila nadu i očekivanja da će svi akteri u BiH poduzeti potrebne korake što bi dovelo do većeg međusobnog razumijevanja i stvaranja unutrašnjeg balansa i nastavka normalnog funkcioniranja svih institucija u državi, navodi Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Isak primio u posjetu prvog potpredsjednika Internacionalne romske unije

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za školovanje sedam kadeta na Vojnoj akademiji u Srbiji

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'