Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 13:29 |

'Dajte nam šansu’ i ASA osiguranje zajedno za prihvatanje različitosti (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Predstavnici Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju ‘Dajte nam šansu’ i ASA osiguranja potpisali su dokument o suradnji koja se odnosi na korporativno volontiranje zaposlenika te kompanije, zapošljavanje osoba s invaliditetom te podršku radu servis centara koje vodi to udruženje.

Direktorica Udruženja Ines Kavalec naglašava da je cilj poslati poruku o važnosti prihvatanja različitosti i doprinijeti boljem položaju te populacije koja je često marginalizirana, a time se direktno utječe na kreiranje boljeg i humanijeg društva.

U okviru tog projekta zaposlenici ASA osiguranja, podijeljeni u četiri grupe, obavljat će kao volonteri redovne aktivnosti i pružati usluge koje servisni centri Udruženja obavljaju. Pojasnila je da ‘Dajte nam šansu’ pruža socijalne usluge, usmjerene na jačanje obitelji koje imaju člana s teškoćom u razvoju.

Tako će oni biti angažirani u boravku gdje djeca provode šest do osam sati, sa mobilnim timom odlazit će po djecu koja budu u boravku, ali i boraviti sa obiteljima koje imaju člana s teškim oblicima poteškoća zbog kojih ne mogu napuštati svoj dom. Jedna od aktivnosti u kojima će, zajedno sa stručnjacima, sudjelovati jeste i psihološka podrška roditeljima, kao i radne okupacione terapije.

- Ovo je način da se volonteri direktno informiraju o različitim vrstama teškoća i potencijalima tih osoba. Generalno, direktno djelujemo na promjenu stava društva prema tim osobama. To nije socijalno ugrožena populacija, njima je potreban isti stav kako je i prema tipičnim građanima - kazala je.

Direktor Sektora za ljudske resurse ASA osiguranja Zlatan Deljkić nagasio je kontinuiranu suradnju sa tim udruženjem za koju kaže da jednako tako koristi i njima samima. Uz volontiranje uposlenika te kompanije najavio je i sufinansiranje troškova opremanja još jednog centra koje Udruženje planira otvoriti početkom naredne godine, a jednom od korisnika dat će priliku za profesionalni angažman u toj kompaniji.

Grupa zaposlenika ASA osiguranja već današnji radni dan provode kao volonteri, sa članovima Udruženja ‘Dajte nam šansu’, na različitim aktivnostima. U tom projektu sudjelovat će ih dvadeset, a raznih su specijalnosti. Projekt je dogoročnog karaktera.

‘Dajte nam šansu’ ima na području Kantona Sarajevo dva servisna centra i registriranih 800 obitelje, od toga 30 posto ih ima člana sa najtežim oblikom oštećenja. U BiH imaju sedam takvih servisnih centara.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6827

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1aHybQTxZJ9UY618_I0aZAN7wCv8SSoVA?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu