Kultura     | 01.12.2021. 14:35 |

Obilježavanje godišnjice UNSA,upitna dodjela diploma za polaznike dva fakulteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Šrijelj najavio je obilježavanje 72. godišnjice Univerziteta u Sarajevu (UNSA) nizom manifestacija, tokom 'Svečanih decembarskih dana Univerziteta', ali i upozorio da bi mogla biti ugrožena dodjela diploma za diplomante, magistrante i doktorante Pravnog i Medicinskog fakulteta tog univerziteta.  

- Uprkos svečanim prilikama i uloženom trudu za organizaciju, ozbiljno smo zabrinuti jer je ove godine dodjela diploma za diplomante, magistrante i doktorante dva fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Pravnog fakulteta i Medicinskog fakulteta, ugrožena. Razlog tome je nemogućnost deponovanja potpisa, pred nadležnim sudom, novoizabrane dekanese Pravnog fakulteta i v.d. dekanese Medicinskog fakulteta - naglasio je. 

Kako je precizirano, Općinski sud u Sarajevu, Odjeljenje registra za upis pravnih lica do danas nije izvršilo upis novoizabranih ovlaštenih osoba ta dva fakulteta, zbog podnesenih žalbi pojedinih organizacionih jedinica UNSA (Medicinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet za saobraćaj i komunikacije, Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet) Kantonalnom sudu u Sarajevu na rješenja Općinskog suda u Sarajevu o izvršenoj statusnoj promjeni (pravnoj integraciji) Univerziteta.

- Univerzitet u Sarajevu informiran je od nadležnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu da do promjene podataka i deponovanja potpisa neće doći dok Kantonalni sud u Sarajevu ne odluči po spomenutim žalbama. Saznanja Univerziteta govore o tome da su podnesene žalbe organizacionih jedinica povjerene na rješavanje vijeću od trojice sudija koji u konačnici moraju o svim žalbama istovremeno odlučiti budući da su predmeti vezani, ali zbog otezanja postupka određenih sudija/sutkinja, Univerzitet do današnjeg dana ne zna ishod tog odlučivanja. Pored svih urgencija upućenih nadležnim sudovima, od Univerziteta u Sarajevu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, da se izvrši upis novoizabranih dekanese i v.d. dekanese u Registar Općinskog suda u Sarajevu odnosno da se prioritetno odluči po žalbama organizacionih jedinica, do danas nije rezultiralo rješavanjem navedenog problema  - ističe se. 

UNSA u saopćenju za javnost podsjeća da do promocije diplomanata, magistranata i doktoranata nije ostalo još mnogo vremena i apelira 'da se ti procesi moraju otkočiti'.

- U protivnom Univerzitet će biti primoran, zajedno sa studentima koji ne dobiju diplome, da pred nadležnim ustanovama iskoristi sve pravne mehanizme s ciljem rješavanja tog problema. Nije isključeno odgađanje svečane promocije diplomanata i magistranata i promocije doktora nauka i umjetnosti u 2021. godini i pokretanja određenih postupaka pred nadležnim institucijama protiv pojedinaca i institucija koji se suprotstavljaju odlukama suda o pripajanju organizacionih jedinica Univerzitetu u Sarajevu, te odlukama Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu. Na taj način nanose štetu određenim grupama studenata čime se vrši diskriminacija i uskraćuje im se pravo da, na promociji kako se to generacijama događa, preuzmu zasluženo stečene diplome. Na taj način pojedinci (pojedini rukovodioci organizacionih jedinica, određene sudije/sutkinje) nanose direktnu štetu opštem interesu odnosno visokom obrazovanju, koje je od posebnog interesa za državu. Nadamo se da će ovo saopštenje doprinijeti ubrzanju procesa rješavanja istaknutih problema, te da će Univerzitet u Sarajevu zajedno sa svim svojim studentima proslaviti njihove diplome i 72. godišnjicu kontinuiranog rada - saopćila je Služba za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Drugi decembar 1949. godine ostat će trajno zapisan kao jedan od važnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, na taj dan osnovan je prvi univerzitet u našoj domovini. Osnivanje Univerziteta u Sarajevu značilo je, kako se naglašava, prekretnicu u ekonomskom, općedruštvenom i kulturnom razvoju Bosne i Hercegovine. Bio je to ogroman civilizacijski napredak, u odnosu na stanje koje je bilo karakteristično za dotadašnje vrijeme.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!