Svijet     | 01.12.2021. 13:56 |

U Saudijskoj Arabiji registrovan prvi slučaj omikrona

FENA Internet

RIJAD, 1. decembra (FENA) – Saudijska Arabija zabilježila je prvi potvrđeni slučaj omikron varijante koronavirusa kod svog državljana koji se vraćao iz sjeverne Afrike, saopćio je zvaničnik ministarstva zdravstva u srijedu.

Nova varijanta virusa, koju je prva objavila Južna Afrika ali je otada otkriveno da je ranije bila prisutna u Evropi, nagnala je vlade širom svijeta da uvedu  ograničenja putovanja uprkos upozorenjima iz Svjetske zdravstvene organizacije da bi to moglo donijeti više štete nego koristi.

- Jedan slučaj omikron varijante otkriven je u kraljevstvu kod našeg građana koji je došao iz sjevernoafričke zemlje - izjavio je zvaničnik ministarstva državnoj novinskoj agenciji SPA.

- On je stavljen u izolaciju pošto je imao kontakata, i sve neophodne zdravstvene mjere su poduzete - dodao je.

Saudijska Arabija prošle je sedmice zabranila slijetanje aviona iz sedam južnoafričkih zemalja, u sličnom potezu kao i ostale vlade, ali putne veze sa sjevernom Afrikom nisu bile ugrožene.

Kraljevstvo je ukinulo neka od preostalih ograničenja uvedenih ranije tokom pandemije, omogućujući vjernicima u muslimanskim svetim mjestima da obavljaju molitve od oktobra.

Od izbijanja pandemije, u Saudijskoj Arabiji zabilježeno je 549.000 zaraženih od COVID-19, od kojih je 8.836 završeno s fatalnim ishodom.

Više od 47 miliona doza vakcina protiv COVID-19 upotrebljeno je u kraljevstvu od skoro 35 miliona stanovnika, prenosi AFP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Bin Salman: Neophodan dijalog između Indije i Pakistana

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana