Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 14:31 |

Komšić: OSBiH primjer kakve su institucije u Bosni i Hercegovini moguće

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) su jedina legitimna i legalna vojna snaga BiH iznad svake politike ili pojedinca, i primjer su kakve su institucije u BiH moguće, istovremeno, dokazane kao kredibilan partner u međunarodnim okvirima, a o čemu, uz ostalo, svjedoči i njihovo uspješno sudjelovanje u brojnim mirovnim misijama diljem svijeta.

Istaknuto je to danas na svečanosti u Domu OSBiH u Sarajevu, upriličenoj u povodu obilježavanja Dana OSBiH, 1. decembra i 16. godišnjice njihovog ustroja, kojoj su prisustvovali predstavnici bh. vlasti, međunarodni dužnosnici i članovi diplomatskog kora, te zvanice i gosti.

Sudionike svečane ceremonije pozdravio je i čestitke ovim povodom uputio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, podsjećajući na misiju OSBiH i vrijednosti koje njihovi pripadnici promoviraju i štite.

- Prije 16 godina smo krenuli na put uspostavljanja naše zajedničke, profesionalne, bh. vojske. Cilj nam je bio da naša država dobije oružane snage koje će biti formirane na principima na kojima počivaju i oružane snage članica NATO-a. Principima po kojima nije važno koje je vojnik vjere, kojoj etničkoj grupi pripada, i da li se još po nečemu razlikuje od svojih saboraca – istaknuo je Komšić.

Ocijenio je, istovremeno, kako nakon 16 godina svjedočimo većem uspjehu, nego što su se neki nadali ili očekivali.

- Nakon 16 godina, imamo profesionalnu vojsku, koja ispunjava visoke standarde, koja je spremna odgovoriti mnogim izazovima, i na koju sve građanke i građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni - potcrtao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, navodeći kako o tome, između ostalog, svjedoče vojne vježbe u kojima su ove godine sudjelovale jedinice OSBiH.

Radi se o vježbama, poput EUFOR-ove vježbe “Brzi odgovor” (Quick Response), ili vježbe za SEL-2 ocjenjivanje, uključujući i vježbu izvedenu u Rajlovcu u sklopu obilježavanja Dana OSBiH.

- A da su tačni izvještaji koji govore o visokoj profesionalnosti naše vojske, mogao sam se uvjeriti i lično, kada sam prisustvovao vježbi 'Brzi odgovor 21' na Manjači u maju ove godine. Ta vježba, izvedena zajedno sa oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država, je bila dokaz vašeg rada i truda, kao i dokaz vaše pripremljenosti i požrtvovanosti - konstatirao je Komšić.

Kako je kazao, sve vježbe, organizirane ove godine, reakcije stručnih ljudi, posebno iz oružanih snaga članica NATO saveza, su iste i govore o tome da OSBiH pokazuju visoku spremnost i interoperabilnost sa vojskom Sjedinjenih Američkih Država i oružanim snagama evropskih zemalja.

- Vaši uspjesi međutim nisu samo vojni, jer vaše djelovanje dopušta da napredujemo i na političkom planu. Vaši rezultati nose jedan proces koji se tiče ispunjavanja standarda koji će nas odvesti u NATO savez. A ti standardi se tiču i drugih sfera našeg društvenog života – poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodao je kako su ti standardi garancija za izgradnju slobodnijeg i ravnopravnijeg društva, transparentnih institucija i više pravednosti.

- To su standardi kojima težimo, koje od nas traži i Evropska Unija i NATO, a koje ćemo teško ispunjavati bez vašeg kontinuiranog rada i zalaganja. Iako ste vi svoj posao odradili, svoje obaveze odgovorno ispunjavali, ipak su posljednjih mjeseci pojedinci dovodili u pitanje postojanje Oružanih snaga - upozorio je Komšić, navodeći kako se radi o neodgovornim najavama, opasnim po sigurnost države i svih građana BiH.

Poručio je, istovremeno, kako najbolji odgovor na takve destabilizirajuće izjave, jeste da pripadnici OSBiH nastave predano raditi svoj posao kao što su to činili i ranije, te da ponosno nose svoju uniformu i odgovorno predstavljaju Oružane snage.

- Temelji jednakosti, ravnopravnosti i sposobnosti na kojima su OSBiH napravljene, i profesionalizam kakav ste pokazivali do sada, su garant da će OSBiH postojati još dugo, da će biti iznad svake politike ili pojedinca, i da će i dalje služiti kao primjer kakve su institucije u Bosni i Hercegovini moguće, odnosno da će biti primjer kakva je država moguća - poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Sudionike svečanosti je pozdravila i čestitke OSBiH uputila državna ministrica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) baronesa Annabel McNicoll Goldie, koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Uz zadovoljstvo iskazano tim povodom baronesa Goldie je potvrdila snažno partnerstvo UK s Bosnom i Hercegovinom u osiguranju mira, te istaknula angažman njene zemlje na tom planu, o čemu svjedoči i neposredno sudjelovanje vojnika UK, koji su se u bliskoj prošlosti nesebično žrtvovali u odbrani civilizacijskih vrijednosti u BiH.

Potcrtala je kako je predanost Bosni i Hercegovini nastavljena i danas, te da UK kao partner OSBiH dijeli iskustva, angažira se na planu obuke i jačanja zajedničkih kapaciteta kao odgovora na nepredvidivu budućnost.

-U tom kontekstu jedinstvene OS ostaju najbolji način da se štite interesi svih u Bosni i Hercegovini – poručila je ministrica Goldie, pohvalivši postignuća ostvarena u sklopu OSBiH.

Čestitke u povodu 16. godišnjice ustroja i Dana OSBiH uputili su ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, podsjećajući na ključne elemente angažmana OSBiH u zemlji i inozemstvu, uključujući i jačanje njihovih operativnih sposobnosti, interoperabilnosti te usvajanje NATO-standarda, opremanje i obuku.

Naglasili su da su OSBiH kao jedina, legitimna, legalna i profesionalna vojna sila države BiH, u proteklih 16 godina, profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zakonom propisanih misija i zadataka, kako u zemlju, tako i inozemstvu, stekle veliko povjerenje domaćih institucija vlasti i stanovništva, kao i značan ugled u međnuarodnoj zajednici.

Iako suočene s različitim izazovima, poteškoćama, OSBiH su tokom 2021. godine ostvarile značajne rezultate, a što se, između ostalog, ogleda i u uspješnoj realizaciji vojnih vježbi, uključujući vježbu NATO ocjenjivanja operativnih sposobnosti (SEL-2 ocjenjivanje Bataljonske grupe lake pješadije).

U tom su kontekstu istakli zajedničku vježbu s pripadnicima Oružanih snaga Sjedinjenih američkih Država što je također,, omogućila testiranje interoperabilnosti, profesionalnosti i spremnosti OSBiH. 

U toku proteklih 16 godina u OSBiH su primlile 25 klasa mladih vojnika, odnosno 6.115 pripadnika, osam klasa mladih oficira, ukupno 333 pripadnika, te sedam klasa novih podofocira, ukupno 336, dok je zastupljenost žena u OS porasla na 8,1 posto. 
 
Najviši dužnosnici sektora odbrane najavili su i ključne aktivnosti na planu modernizacije OSBiH, potcrtavajući značaj partnerske pomoći SAD-a, EU, UK, SR Njemačke, R Turske i drugih zemalja s kojima BiH ima uspostavljenu bilateralnu vojnu saradnju.

Istaknuli su i napredak ostvaren na planu partnerskih ciljeva, te kontinuitet uspješnog sudjelovanja u operacijama podrške miru u svijetu i saradnje s NATO-om i EUFOR-om, kao i aktivnosti na evroatlantskom putu.

Odbrambeni dužnosnici BiH su pozvali nadležne institucije BiH da interesu države i njenih građana stvore pretpostavke za povećanje budžetskih izdvajanja za odbrambene strukture BiH, uz napomenu kako je investicija u OSBiH, zapravo, investicija u bolju budućnost države BiH.

Brojne čestitke OSBiH iz inozemstva i zemlje upućene su putem video-poruka, a između ostalih, i od OS SAD-a, uključujući Nacionalnu gardu Marylenda kao partnera OSBiH, kao i od zapovjednika NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a.

Svečanost, upriličena u povodu 16. godišnjice i Dana OSBiH, bila je prilika za uručivanje nagrada i pohvala najistaknutijim pojedincima – pripadnicima odbrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministra odbrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH.

Ceremonija u Domu OSBiH počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, a propraćena je i prigodnim video-materijalom, u kojem su demonstrirane operativne sposobnosti i spremnost pripadnika OSBiH za izvršenje najsloženijih zadataka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo