Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 14:35 |

Softić i Yuzhen o mogućnostima unapređenja odnosa BiH i NR Kine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić razgovarao je danas sa specijalnom izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine Huo Yuzhen o ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i mogućnostima unapređenja sveukupnih odnosa BiH i NR Kine.

Softić je gošću upoznao s političkom situacijom u našoj zemlji, te kazao kako je trenutna politička kriza u BiH prije svega uzrokovana različitim stavovima o pitanju reforme izbornog zakonodavstva, izmjena Krivičnog zakona BiH kojima se kažnjava negiranje genocida, a koje je nametnuo visoki predstavnik, kao i oko statusa novoizabranog visokog predstavnika u BiH.

S tim u vezi, Softić se založio za rješavanje svih otvorenih pitanja unutrašnjim dijalogom, te upozorio kako stavljanje velikih sila na stranu bilo koga u BiH ne donosi dugoročno dobra rješenja. Također je naglasio da od velikih sila, u koje spada i NR Kina, očekuje prijateljsku i konstruktivnu pomoć, te dodao da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet svih u BiH.

Konstatirajući da su odnosi između BiH i NR Kine tradicionalno prijateljski, sagovornici su se složili da osnovu tih odnosa čine uzajamno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, te dinamična ekonomska saradnja. Ocijenjeno je i da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u mnogim oblastima, a posebno u oblasti izgradnje infrastrukture, energetike, te oblastima kulture i obrazovanja.

Akcentirana je dosadašnja saradnja na izgradnji Bloka 7 Termolektrane u Tuzli, te istaknuta važnost rješavanja problema koji opterećuju nastavak realizacije tog projekta.

Osvrćući se na trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu, uzrokovanu pandemijom korona virusa, sagovornici su se saglasili kako borba protiv ove pošasti još uvijek nije gotova, te naglasili da treba pojačati saradnju i na globalnom i na bilateralnom nivou, s ciljem što uspješnijeg suzbijanja pandemije i bržeg povratka u normalne tokove - saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo