Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 15:45 |

Premijer Bašić na obilježavanju godišnjice Trećeg korpusa Armije RBiH

FENA Saopćenje

ZENICA, 1. decembra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić je na obilježavanju 29.godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine odao počast herojima koji su, kako je rekao, u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti, nezavisnost i slobodu, dali svoje živote.

- Dali ste vaše najbolje godine u ratu, a mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da radimo za vas u miru - rekao je pored ostalog Bašić i podsjetio da su jedinice Trećeg korpusa bile velika prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da je 1. decembar 1992. godine je jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije, a da o zaslugama i žrtvi koju je podnio Treći korpus u odbrambeno-oslobodilačkm ratu 1992-1995. najbolje govori podatak da su jedinice dale 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 41 "Zlatnom policijskom značkom". Dvije brigade - 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje "Zlatni ljiljan".

Neprijatelji ideje, istakao je, su u državi BiH, u kojoj ima mjesta za sve, gotovo paralisali rad institucija na državnom i federalnom nivou, a ono što trenutno funkcioniše su vlasti na kantonalnom i općinskim nivoima.

- S ovom mjesta poručujemo da će svako u okviru svojih nadležnosti dati sve od sebe da sačuvamo Bosnu i Hercegovinu i da ćemo se nastaviti boriti za bolju i prosperitetniju domovinu. Moramo zajedno čuvati i paziti našu zemlju za koju smo prolili krv, baštiniti tekovine odbrane i o toj borbi poučavati mlade generacije - poručio je premijer Bašić.

U delegaciji Vlade ZDK bili su i resorni ministri Fahrudin Čolaković, Dario Pekić i Mirsad Hadžić. Delegacija je položila cvijeće i odala počast na centralnom šehidskom obilježju i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana