Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 16:41 |

Herceg sa španjolskim izaslanstvom o suradnji i povezivanju

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. prosinca (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg primio je u srijedu izaslanstvo Kraljevine Španjolske, koje je predvodio državni tajnik za Europsku uniju Juan González-Barba Pera.

Osim španjolskog državnog tajnika za EU u izaslanstvu su bili španjolska veleposlanica u BiH María Teresa Lizaranzu Perinat, zamjenik generalnoga direktora za zemlje kandidate za EU José Miguel de Lara Toledo i savjetnica državnoga tajnika za EU Cristina Borreguero Ballesteros, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Herceg je goste upoznao sa situacijom u HNŽ-u, s posebnim naglaskom na aktivnostima Vlade i njezinim budućim planovima.

Kao jedan od ključnih izazova koji stoje pred BiH, uz ustavne reforme, Herceg je istaknuo Izborni zakon i potrebu njegove izmjene što je, kako je kazao, temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne političke predstavnike.

"Bez izmjena Izbornoga zakona, BiH teško može računati na to da će u skoro vrijeme biti dio obitelji europskih zemalja. Odlaganje izmjena Izbornoga zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH'', zaključio je Herceg.

Na sastanku su, također, razgovarali i o potencijalima HNŽ-a koji su preduvjet za snažnije gospodarsko povezivanje. Osobito je istaknut izniman potencijal turizma, s naglaskom na vjerski turizam u Hercegovini gdje se ističe svjetski poznato marijansko svetište u Međugorju.

U tom kontekstu, sugovornici su se složili s potrebom uspostave zračnih linija između dviju zemalja, odnosno izravnog povezivanja Madrida i Barcelone s Mostarom, s čim će državni tajnik, kako je najavio, upoznati mjerodavne resore u španjolskoj vlasti.

Cijeneći bogato španjolsko iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, istaknuto je kako i na tom polju ima prostora za uspješniju suradnju, jednako kao i na području obnovljivih izvora energije, u čemu se Španjolska osobito ističe na razini cijele EU, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Premijer Herceg s turističkim novinarima iz Hrvatske

Premijer HNŽ-a čestitao Svjetski dan učitelja

Herceg i paroh Kojić o završetku obnove saborne crkve u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta