Regija     | 01.12.2021. 18:47 |

Prosvjed rumunjske zajednice u Srbiji protiv govora mržnje

FENA Agencije

BEOGRAD, 1. prosinca (FENA) - Nacionalno vijeća Rumunja i nevladine organizacije rumunjske nacionalne manjine u Srbiji zatražili su u srijedu od najviših dužnosnika javnu osudu i kazneni postupak protiv desničara koji je oporbenu političarku rumunjskog podrijetla i njezine sunarodnjake vrijeđao i nazvao neprijateljima države.

Nakon što je potpredsjednica oporbene Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila ovih dana kako je postalo jasno da "aktualni režim nije samo koruptivan i bahat, već i barbarski", nakon što je skupina "Vučićevih i Vulinovih batinaša" napala ekološke prosvjednike, desničar i nekadašnji vođa paravojne postrojbe "Bijeli orlovi" Dragoslav Bokan izjavio je da je Tepić "nacionalni neprijatelj" i "pripadnica nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod".

"Ona je naš neprijatelj! Ona je nacionalni neprijatelj, ne samo ideološki i politički", rekao je Bokan, prenosi Hina.

Govor mržnje u Bokanovoj izjavi emitiranoj na privatnoj provladinoj televiziji s nacionalnom pokrivenošću, osudilo je prethodno rumunjsko veleposlanstvo u Beogradu upozorivši na "medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj manjini u političkom kontekstu".

Time se, po ocjeni veleposlanstva, "narušavaju načela dobrog suživota i doprinosa rumunjske manjine u kulturnom bogatstvu i društvenoekonomskom razvoju srpske države", a taj potez mogao bi baciti sjenu na prijateljske odnose Rumunjske i Srbije, koji su oduvijek bili spona između dvije etničke zajednice u objema državama.

Nacionalno vijeća Rumunja (NVR) i nevladine organizacije rumunjske zajednice osudili su netrpeljivost prema toj nacionalnoj manjini i upitali se "trebaju li Rumunji i dalje vjerovati da je Srbija država svih građana koji u njoj žive" i "jamči li zaštitu nacionalnim manjinama". Ističu da ono što emitira TV Pink predstavlja poziv na linč i sotonizaciju Rumunja.

Dužnosnik NVR-a Daniel Petrović pozvao je "slobodoumne ljude" u Srbiji da reagiraju, naglasivši kako očekuje da državne institucije reagiraju ne samo retorički, nego i da provode zakone.

Potpredsjednik NVR-a Jon Magda poručio je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji je osudio Bokanov govor mržnje, kako Rumunji od njega očekuju djela i ne zanimaju ih njegove izjave da "voli Rumunje", nego traže da omogući da oni slobodno ostvaruju svoja prava.

Vučić je novinarima u utorak, komentirajući Bokanovu izjavu, rekao kako "apsolutno osuđuje" svakoga tko bilo koga vrijeđa na nacionalnoj osnovi. No potom je rekao kako je "Marinika Tepić lažov", te da "ne postoji stvar koju nije uradila protiv Srbije", ali i ocijenio sramotnim da je netko napada zato što pripada drugoj naciji.

Marinika Tepić potpredsjednica je oporbene Stranke slobode i pravde i nositeljica liste saveza u koji je za predstojeće izbore u travnju iduće godine stupilo nekoliko oporbenih stranki, građanskih pokreta, udruga i sindikata. Tepić se spominje i kao mogući zajednički predsjednički kandidat većeg dijela oporbe na izborima iduće godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Vučević: Beogradske izbore treba raspisati što prije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo