Svijet     | 01.12.2021. 19:38 |

EU kritikovana zbog ograničavanja prava na azil na granici s Bjelorusijom

FENA Internet

BRUXELLES, 1. decembra (FENA) - Evropska komisija objavila je u srijedu planove za smanjenje prava na azil na šest mjeseci na granici između EU i Bjelorusije, što je potez koji su osudile humanitarne organizacije.

Prijedlog bi dao graničnim vlastima u Poljskoj, Latviji i Litvaniji, koje se nalaze na granici višemjesečnog sukoba s Bjelorusijom oko migranata, duže vremena za registraciju zahtjeva za azil.

To bi također omogućilo brže deportacije i omogućilo da se cijeli proces, uključujući žalbe, odvija u graničnim prihvatnim centrima u roku od najviše četiri mjeseca.

- Mi smo porodica. A kada je jedan od nas napadnut, mi ostali bit ćemo tu za njega. I ovo je poruka koju želimo poslati ovim paketom - rekao je izvršni potpredsjednik EU Margaritis Schinas, predstavljajući paket u Bruxellesu, javlja dpa. 

Humanitarne organizacije žestoko su kritikovale te mjere.

Karl Kopp, glasnogovornik njemačke organizacije ‘Pro Asyl’ rekao je u saopćenju za javnost da je to bio "tužan dan za zaštitu izbjeglica".

Hiljade ljudi koji traže novi život u Evropskoj uniji već sedmicama se nalaze zaglavljeni na vanjskoj granici bloka s Bjelorusijom. EU optužuje Minsk da podstiče ili transportuje migrante iz zemalja poput Iraka do svojih granica u znak osvete za sankcije Zapada. Minsk to opovrgava.

Poljska, u koju je stigla većina migranata, već je zaustavila zahtjeve za azil na legalnim ulaznim mjestima i optužena je da tjera ljude natrag u Bjelorusiju protivno međunarodnom pravu.

Poljski parlament usvojio je u utorak novi zakon kojim se ministru unutrašnjih poslova dopušta da nastavi ograničavati pristup pograničnoj regiji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana