Svijet     | 01.12.2021. 20:48 |

U SAD-u otkriven prvi slučaj varijante koronavirusa 'omikron'

FENA Internet

WASHINGTON, 1. decembra (FENA) - Osoba u Kaliforniji postala je prva u SAD kod koje je identificirana varijanta omikron COVID-19, objavila je u srijedu Bijela kuća dok naučnici nastavljaju proučavati rizike koje predstavlja novi soj virusa.

Bidenova administracija je krajem prošlog mjeseca odlučila ograničiti putovanja iz Južne Afrike gdje je varijanta prvi put identificirana i bila je široko rasprostranjena. Grupe slučajeva su također identificirane u oko dvadesetak drugih zemalja, javlja AP.

- Ovo je prvi slučaj COVID-19 uzrokovan varijantom omikrona otkrivenom u Sjedinjenim Državama - rekao je dr. Anthony Fauci u Bijeloj kući. Rekao je da je osoba putnik koji se vratio iz Južne Afrike 22. novembra i bio je pozitivan 29. novembra.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti poduzimaju korake da pooštre američka pravila testiranja za putnike iz inozemstva, uključujući zahtjev za testiranje za sve putnike u roku od jednog dana od ulaska na avione za SAD, bez obzira na status vakcinacije. Također je razmatrala obavezu testiranja nakon dolaska.

Zvaničnici su rekli da će te mjere samo "kupiti vrijeme" da zemlja sazna više o novoj varijanti i da preduzme odgovarajuće mjere opreza, ali da je s obzirom na njenu prenosivost njen dolazak u SAD bio neizbježan.

Mnogo toga ostaje nepoznato o novoj varijanti, uključujući da li je zaraznija od prethodnih sojeva, da li čini ljude ozbiljnijim bolesnima i može li spriječiti vakcinu. Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da će se više znati o soju omikrona za dvije do četiri sedmice dok naučnici budu uzgajali i testirali laboratorijske uzorke virusa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo